Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus asua

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Leskellä on oikeus pitää ensiksi kuolleen puolison jäämistö jakamattomana hallinnassaan, jollei rintaperillisen tai testamentinsaajan tekemästä jakovaatimuksesta muuta johdu. Vaikka perinnönjaosta esitettäisiinkin jakovaatimus, leskellä on useimmissa tilanteissa oikeus pitää hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto. Myös tavanomainen asuntoirtaimisto on jätettävä jakamattomana leskelle. Lain säännöksillä on tarkoitus suojata lesken toimeentuloa ja asumista. Ensiksi kuolleen puolison jälkeen on toimitettava jäämistöositus tai -erottelu, jossa selvitetään puolisoille kuuluvat omaisuudet ja lesken oikeuden kohde.

Lesken oikeus asua puolisoiden yhteisenä kotina käytetyssä asunnossa voi kuitenkin väistyä, jos jäämistöön kuuluu samankaltainen asunto, joka voidaan osoittaa lesken asunnoksi. Asumisoikeus säilyy tällöin sinänsä, mutta sen kohde voi muuttua. Leskellä on oikeus asuntoon silloin, jos hänen omaan varallisuuteensa ei sisälly kodiksi sopivaa asuntoa. Mikäli hänellä itsellään on asunto, jossa hän voi asua, ensiksi kuolleen puolison jäämistö voidaan jakaa kokonaisuudessaan. Jäämistön jakaminen kokonaan on sinänsä mahdollista silloinkin, kun yhteisenä kotina käytetty asunto säilyy lesken hallinnassa. Omistusoikeus asuntoon voidaan tällöin sisällyttää perillisten perintöosiin, mutta heidän oikeuksiaan rasittaa lesken hallintaoikeus, joka on lähtökohtaisesti voimassa koko lesken eliniän ajan.

Lesken oikeus säilyttää asunto hallinnassaan on riippumaton lesken iästä tai hänen omasta varallisuudestaan. Vain siinä tapauksessa, että hänellä on itsellään kodiksi sopiva asunto, jonka tulee olla kohtalaisen samantasoinen puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn asunnon kanssa, voi lesken asumisoikeus aiemmassa kodissa väistyä. Mikäli leskelle ei poikkeuksellisesti voida osoittaa asuntoa jäämistöstä, hänellä on oikeus jäämistöstä maksettavaan avustukseen. Jos kuolinpesä on ylivelkainen, puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto voidaan joutua myymään velkojien saatavien maksamiseksi.

Lain säännöksillä turvataan lesken oikeus tilanteessa, jossa puolisot eivät ole tehneet testamenttia toistensa hyväksi. On myös mahdollista, että lesken asumisoikeus on turvattu hallinta- eli käyttöoikeustestamentilla, jolla leski saa tavallisesti elinikäisen oikeuden jäämistön hallintaan omistusoikeuden siirtyessä esimerkiksi rintaperillisille. Testamenttauksella voidaan saavuttaa kaikkia osapuolia hyödyttävää veroetua, minkä takia se onkin suosittu instrumentti. Lakimieheltä voi kysyä lisää neuvoja perintöasioihin liittyvissä ongelmissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]