Minilex - Lakipuhelin

Onko testamentin saaja kuolinpesän osakas?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Se, onko testamentin saaja kuolinpesä osakas, on merkityksellinen kysymys, koska osakkaat ovat oikeutettu kuolinpesää koskevaan päätöksentekoon. Testamentin saajan osakasasema ratkeaa testamenttityypin mukaan.

Testamentin saaja on kuolinpesän osakas ja kuuluu siten kuolinpesän hallintoon, jos kyseessä on yleistestamentti. Yleistestamentti tarkoittaa jälkisäädöstä, jolla perittävä testamenttaa jollekulle 1) koko jäämistön, 2) määräosan siitä tai 3) sen, mitä muiden testamenttimääräysten täyttämisen jälkeen jää jäljelle. Yleistestamentin saajan jälkeläinen on myös pesän osakas, jos hänellä olisi ollut oikeus periä testamentin tekijä ja testamentin ensisaaja on kuollut ennen kuin hänen testamenttiin perustuva oikeutensa ehti tulla voimaan. Legaatin eli erityisjälkisäädöksen saaja, joksi kutsutaan tietyn esineen omistus-, käyttö- tai tuotto-oikeuden tai tietyn rahamäärän saajaa, ei puolestaan ole kuolinpesän osakas.

Yleistestamentin saajaa pidetään kuolinpesän osakkaana myös silloin, kun hänen oikeutensa on riidanalainen, esim. sen vuoksi, että testamenttia ei pidetä pätevänä. Niin kauan kunnes riidanalaisuus on ratkaistu (mm. testamentin moitekanne tutkittu lainvoimaisesti), riidanalaisen yleistestamentin saajalla on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin kuolinpesän riidattomilla osakkailla.

Testamentin tekijä voi tehdä toissijaismääräyksen testamenttiin, jolloin on kyse rajoitetusta omistusoikeustestamentista. Siinä testamentin tekijä on määrännyt toissijaissaajan, jolle testamentattu omaisuus menee ensisaajan jälkeen. Testamentin toissijaissaajat eivät ole testamentin tekijän kuolinpesän osakkaita, vaan vasta ensisaajan kuoltua hänen kuolinpesän osakkaita edellyttäen, että kyse on edellä mainitusta yleistestamentista.

Sillä, onko kyse yleis- vai erityistestamentista, riidattomasta vai riidanalaisesta testamentista ja täydestä vai rajoitetusta omistusoikeustestamentista, on merkitystä selvitettäessä kuolinpesän osakkaita. Mikäli tarvitset apua testamentin tulkinnassa sen selvittämiseksi, saako testamentin saaja osallistua kuolinpesän hallintoon, kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa