Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto, ero ja häätö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos avoliitto päättyy eroon voi häätö tulla ajankohtaiseksi. Näin on esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa eron jälkeen toinen avopuolisoista ei suostu muuttamaan pois toisen omistamasta asunnosta. Tällöin käräjäoikeudessa voi nostaa kanteen ja vaatia tuomiota siitä, että entinen avopuoliso pitää asunnon osaa oikeudettomasti hallinnassaan. Käräjäoikeus voi sen jälkeen asiaa harkittuaan päättää entisen avopuolison häädöstä. Kun häätötuomio on annettu, tulee vielä erikseen hakea ulosottomieheltä päätöksen täytäntöönpanoa. Ulosottomies siis suorittaa häädön käräjäoikeuden antaman tuomion perusteella.  

Häätö voi tulla ajankohtaiseksi myös tilanteessa, jossa avoliitto on päättynyt toisen avopuolison kuolemaan. Tällöin menehtyneen avopuolison perilliset voivat hakea häätötuomiota käräjäoikeudelta, jos elossa oleva avopuoliso ei suostu muuttamaan kuolleen avopuolison omistamasta asunnosta pois.

Häätö edellyttää siis aina käräjäoikeuden tuomiota ja sen jälkeen ulosottomies voi panna häätötuomion täytäntöön. Asunnon omistava avopuoliso voi eron sattuessa turvautua häätöön, jos entinen avopuoliso ei suostu muuten muuttamaan pois asunnosta.  

 

Vinkit

- Avoliiton päättyessä eroon saattaa häätö tulla ajankohtaiseksi. 

- Häätö edellyttää käräjäoikeuden tuomiota ja sen jälkeen ulosottomies voi panna häädön täytäntöön. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa