Minilex - Lakipuhelin

Avioliiton solmiminen

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Suomessa laki ei tunne muuta avioliittoa kuin naisen ja miehen välisen avioliiton. Näin avioliitto on vain naisen ja miehen välinen liitto, eivätkä samaa sukupuolta olevat henkilöt voi avioitua. He voivat kuitenkin rekisteröidä parisuhteensa.

Avioliittolain mukaan nainen ja mies, jotka ovat sopineet menevänsä avioliittoon keskenään, ovat kihlautuneet. Kihlautuminen ei kuitenkaan ole pakollinen edellytys sille, että avioliitto voitaisiin solmia. Kihlautuminen ei myöskään velvoita avioliiton solmimiseen. Se on kuitenkin monelle lupaus avioliitosta, ja myös lain mukaan sitä pidetään sopimuksena avioliiton solmimisesta. Mikäli pari kihlautuu, toimenpide ei vaadi mitään tiettyä muotoa, vaan kukin voi kihlautua parhaaksi katsomallaan tavalla. Esimerkiksi sormus ei ole kihlauksen pätevyyden edellytys. Kihlautumisella ei muutoinkaan ole enää juuri oikeudellisia vaikutuksia muuten kuin mahdollisesti tapauksissa, joissa kihlakumppanit katsotaan läheisiksi henkilöiksi (esim. perintöasiat).

Avioliitto edellyttää vihkimistä. Vaihtoehtoina ovat joko kirkollinen tai siviilivihkiminen, joista avioliittoon aikovat voivat vapaasti valita kumpaan turvautuvat. Molemmat ovat oikeudellisilta vaikutuksiltaan samanarvoisia. Ennen vihkimistä tulee toimittaa avioliiton esteiden tutkinta. Tällä varmistetaan nimensä mukaisesti se, ettei avioliitolle ole olemassa laissa tarkemmin määriteltyjä esteitä.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »