Minilex - Lakipuhelin

Vallintarajoitus: irtain omaisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vallintarajoitus tarkoittaa sitä, että omistajan määräysvaltaa esineeseen ja siitä määräämiseen on rajoitettu. Esimerkiksi avioliitossa olevan henkilön omistama asunto, jota käytetään avioparin yhteisenä asuntona, on vallintarajoituksen alainen. Aviopuoliso ei siis saa esimerkiksi myydä heidän yhteisenä kotinaan käyttämäänsä asuntoa ilman toisen aviopuolison suostumusta, vaikka omistaisikin asunnon yksin.

Vallintarajoitusten piiriin kuuluu yhteisen kodin lisäksi tietyt irtaimet esineet, joiden luovuttamiseen tarvitaan lähtökohtaisesti toisen aviopuolison suostumus. Tällaisen omaisuuden osalta kiellettyjä ovat siis kaikki toimenpiteet, joiden seurauksensa irtaimen omaisuuden hallinta siirtyy ulkopuoliselle taholle. Nämä vallintarajoitukset ovat myös voimassa riippumatta siitä, onko puolisoilla avio-oikeus toistensa omaisuuteen.

Vallintarajoitusten alaista irtainta omaisuutta ovat ensinnäkin sellaiset osakkeet, jotka oikeuttavat hallitsemaan huoneistoa, joka on tarkoitettu käytettäväksi yksinomaan tai pääasiallisesti puolisoiden yhteisenä kotina. Lisäksi tällaiseen huoneistoon liittyvä vuokraoikeus tai muu käyttöoikeus kuuluu vallintarajoituksen piiriin. Puoliso ei esimerkiksi voi irtisanoa vuokrasopimusta ilman toisen puolison suostumusta.

Aviopuolisot eivät myöskään voi vapaasti määrätä sellaisesta irtaimesta omaisuudesta, joka kuuluu puolisoiden yhteisestä käytettävään asuntoirtaimistoon. Asuntoirtaimistoon luetaan kuuluvaksi esimerkiksi huonekalut, kodinkoneet, matot ja koriste-esineet.

Lisäksi vallintarajoituksen piiriin kuuluvat toisen puolison tarpeelliset työvälineet sekä sellainen irtain omaisuus, joka on tarkoitettu toisen puolison tai lasten henkilökohtaista käyttöä varten.

Vallintarajoituksen alaan kuuluvan irtaimen omaisuuden panttaus edellyttää myös aina toisen puolison suostumusta.

Kuitenkaan puolison suostumusta irtaimen esineen luovutukseen tai panttaamiseen ei tarvita silloin, kun suostumuksen hankkiminen aiheuttaisi toisen puolison poissaolon tai muun vastaavan esteen vuoksi kohtuutonta haittaa ja viivytystä.

Jos omaisuutta on luovutettu tai siitä on muutoin määrätty vastoin vallintarajoitusta eli ilman toisen puolison suostumusta, niin oikeustoimi voidaan julistaa pätemättömäksi. Puolison, jonka suostumusta oikeustoimeen ei hankittu, tulee nostaa kanne määräajassa, jotta oikeustoimi voitaisiin julistaa pätemättömäksi. Luovutuksensaajan vilpitöntä mieltä saatetaan kuitenkin joissain tilanteissa suojata.

 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Vallintarajoituksen alaan kuuluvasta omaisuudesta määrääminen edellyttää toisen puolison suostumusta. 

- Myös irtain omaisuus saattaa kuulua vallintarajoituksen piiriin. 

Varoitukset

- Vastoin vallintarajoitusta tehty oikeustoimi voidaan julistaa pätemättömäksi. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]