Minilex - Lakipuhelin

Milloin avoliitto rinnastetaan avioliittoon?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliittoa ei lähtökohtaisesti rinnasteta avioliittoon ja siten aviopuolisoita koskevat säännökset soveltuvat avopuolisoihin vain poikkeuksellisesti. Avopuolisoita eivät siten yleensä koske samat oikeudet ja velvollisuudet kuin aviopuolisoita, eikä heidän asemansa useinkaan poikkea esimerkiksi yhdessä asuvien ystävien asemasta. Joitakin erityissäännöksiä avopuolisoita ajatellen on lainsäädännössä kuitenkin olemassa, mikä onkin tärkeää avoliitossa asumisen yleistyessä perhemuotona. Toisin kuin avioliittoa ei avoliittoa kuitenkaan ole tarkasti määritelty, ja sillä voidaankin tarkoittaa eri laeissa eri asioita. Avopuolisoiden aseman selvittäminen edellyttääkin usein sen selvittämistä, mitä avoliitolla juuri kyseisessä säädöksessä tarkoitetaan. Esimerkiksi avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta annetussa laissa avopuolisoilla tarkoitetaan yhteisessä taloudessa asuvia parisuhteen osapuolia, jotka ovat asuneet yhdessä vähintään viisi vuotta ja joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Samantapaiset määritelmät ovat yleisiä myös muissa laeissa.

Avoliiton rinnastuminen avioliittoon edellyttää aina siis asiaa koskevaa mainintaa laissa, eikä rinnastuminen ole kovinkaan yleistä. Joitakin tällaisia tapauksia kuitenkin on. Esimerkiksi tuloverolain puolisoita koskevia säännöksiä sovelletaan aviopuolisoiden lisäksi sellaisiin avopuolisoihin, jotka ovat asuneet verovuonna jatkuvasti yhteisessä taloudessa avioliitonomaisissa olosuhteissa, ja jotka ovat olleet aiemmin avioliitossa, tai joilla on tai on ollut yhteinen lapsi. Samainen säännös vaikuttaa myös välillisesti avopuolison testamentilla saaman omaisuuden perintöverotukseen, sillä avopuoliso, johon tuloverolain puolisoita koskevia säännöksiä kuolinvuoden verotuksessa sovelletaan, kuuluu ensimmäiseen veroluokkaan samoin kuin aviopuolisokin. Myös muun muassa laissa toimeentulotuesta kuuluvat perheen käsitteen piiriin niin aviopuolisot kuin avioliitonomaisissa olosuhteissa elävät avopuolisotkin.

Avopuolisoiden asemaa on aviopuolisoihin verrattuna säädelty hyvin vähän, eikä avopuolisoilla ole juurikaan lakimääräisiä oikeuksia, joihin he voisivat liittonsa perusteella vedota. Yksittäistapauksessa avopuolisoiden oikeuksien ja velvollisuuksien selvittäminen voikin muodostua haastavaksi, ja esimerkiksi erotilanteessa asiantuntijan puoleen kääntyminen voi olla kannattavaa. Neuvoja avopuolisoiden oikeusasemaan liittyen saatkin esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]