Minilex - Lakipuhelin

Avioituminen ilman kirkkoa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kihlakumppanit voivat valita kirkollisen vihkimisen sijaan siviilivihkimisen. Vihkiminen voidaan toimittaa sen jälkeen, kun avioliiton esteet on tutkittu ja avioliittoon aikoville on annettu todistus siitä, ettei avioliitolle ole esteitä. Vuoden 2020 alusta alkaen avioliiton esteiden tutkinnan suorittaa Digi- ja väestötietovirasto, jos vihkiminen suoritetaan siviilivihkimisenä. 

Siviilivihkimisen toimittaa laamanni, käräjätuomari, käräjäviskaali, käräjänotaari, joka on toimivaltainen toimittamaan vihkimisen, Digi- ja väestötietovirastossa toimiva henkikirjoittaja tai julkinen notaari. Lisäksi siviilivihkimisen voi toimittaa henkilö, jolle Digi- ja väestötietovirasto on myöntänyt vihkimisoikeuden.

Siviilivihkiminen antaa lähtökohtaisesti vihkiseremonian suhteen enemmän joustovaraa ja tilaa kihlakumppanien persoonallisille ideoille, kuin mitä kirkollinen vihkiminen. Siviilivihkiminen voi olla hyvin juhlava taikka pelkistetty. Vihkimisessä on kuitenkin oltava läsnä vähintään kaksi todistajaa.

Jos siviilivihkiminen tapahtuu virka-aikana ja virastossa, vihkiminen on maksutonta. Jos taas vihkiminen suoritetaan virka-ajan ulkopuolella, se on maksullista. Lisäksi maksettavaksi tulevat vihkijän matkakustannukset vihkipaikalle. Vihkiminen voidaan siis suorittaa muuallakin kuin viraston tiloissa, esimerkiksi morsiusparin kotona.   

Siviilivihkimisen jälkeen morsiuspari voi halutessaan järjestää myös hääjuhlan.

Siviilivihkikaava on melko lyhyt, joten ilman lisäohjelmaa toimitus on hyvin pian ohi. Vihkijä voi pidentää seremoniaa esimerkiksi runolla tai puheella. Sen lisäksi voidaan esittää esimerkiksi elävää musiikkia. Myös morsiusparin vanhemmat, kaaso tai muut ystävät voivat pitää puheita. Lisäksi morsiuspari voi lausua toisilleen itse laatimansa avioliittolupaukset.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]