- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Avoliitossa avopuolisot eivät saa oikeutta toistensa omaisuuteen. Kumpikin siis pitää itsellään oman omaisuutensa avoliiton aikana ja sen päättyessä. Avoliittoon liittyvää lainsäädäntöä on hyvin vähän. Avoliittolaki koskee omaisuuden jakamista avoliiton päättyessä, kun avoliitto on kestänyt vähintään viisi vuotta tai avoparilla on yhteinen lapsi. Lain mukaan, jos olosuhteista ei voi päätellä kummalle omaisuus kuuluu, se katsotaan kuuluvan heille yhteisesti. Jos avopari on hankkinut yhteisen asunnon, kuuluu se myös heidän yhteisomistukseensa.
Jos avoliitto päättyy eroon, voidaan avoliittolain mukaan asunnon yhteisomistussuhde vaadittaessa purkaa. Jos puolestaan avoliitto päättyy sen vuoksi, että toinen avopuolisoista kuolee, kuuluu perittävän osuus asunnosta silloin kuolinpesälle. Avoparit eivät peri toisiaan automaattisesti, vaan ainoa tapa jättää avopuolisolle perintöä on laatimalla testamentti. Testamentilla perittävä voi melko vapaasti määrätä omaisuudestaan, mutta rintaperillisten oikeutta lakiosaan ei sillä pysty loukkaamaan. Jos testamenttia ei ole, voi asunnon myynti olla ainoa keino jakaa perintö, jolloin avolesken on muutettava pois, siitä huolimatta, että hän omistaisi siitä puolet.
Testamentilla on mahdollista antaa avoleskelle hallintaoikeus yhteiseen asuntoon. Siinäkään tapauksessa rintaperillisten lakiosaoikeutta ei saa rajoittaa, sillä se menee avolesken hallintaoikeuden edelle. Jos avopari olisi avioliitossa, menisi lesken hallintaoikeus puolestaan lakiosaoikeuden edelle. Testamentilla voi myös jättää avoleskelle omistusoikeuden asuntoon, missä on myös muistettava rintaperillisten oikeuksien etusija.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.