Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto ja leskeneläke

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliitto ja lesken eläke liittyvät keskeisesti toisiinsa. Leskeneläkkeen saamisen edellytyksenä on, että leski on ollut avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa edunjättäjän kanssa. Avoliitto tai muu seurustelu ei siis oikeuta leskeneläkkeeseen. Leskeneläkkeeseen on oikeutettu joko yhteisen lapsen perusteella tai avioliton keston perusteella. Leskeneläke on osa perhe-eläkejärjestelmää. Leskeneläke on puolisolle toisen puolison kuoleman jälkeen maksettava etuus, jonka tarkoituksena on auttaa taloudellisessa selviytymisessä puolison kuoleman jälkeen. 

Leskeneläkettä maksetaan leskelle, jolla on tai on ollut yhteinen lapsi edunjättäjän kanssa ja jonka avioliitto oli solmittu ennen kuin edunjättäjä täytti 65 vuotta. Jos avioliitto on solmittu vasta sen jälkeen, kun kuollut puoliso oli täyttänyt 65 vuotta, leskellä ei ole oikeutta saada leskeneläkettä. Leskeneläkettä ei myöskään makseta, jos puolisoiden lapsi on annettu ottolapseksi ennen edunjättäjän kuolemaa. Oikeutta leskeneläkkeeseen ei myöskään ole, jos leski adoptoi edunjättäjän lapsen vasta edunjättäjän kuoltua.

Leskeneläkkeeseen on oikeutettu myös 50 vuotta täyttänyt leski, joka ehti olla edunjättäjän kanssa naimisissa vähintään viisi vuotta. Alle 50-vuotias leski ei siis voi saada leskeneläkettä. Tämän lisäksi vaaditaan, että avioliitto oli solmittu ennen kuin leski oli täyttänyt 50 vuotta ja ennen kuin edunjättäjä oli täyttänyt 65 vuotta.

Jos avioliitto on purkautunut ennen edunjättäjän kuolemaa, mutta edunjättäjä on ollut eläessään velvollinen maksamaan elatusapua entiselle puolisolleen, voi entisellä puolisolla olla oikeus saada leskeneläkettä.

Lisää tietoa leskeneläkkeestä saat lakipuhelimestamme sekä toisista artikkeleistamme. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Leskeneläkettä voi saada puolison kuoleman jälkeen, jos laissa säädetyt edellytykset täyttyvät.

-Leskeneläkettä voi saada myös entinen puoliso, jos hänellä on ollut oikeus saada jatkuvasti elatusapua entiseltä puolisoltaan.

Varoitukset

-Leskeneläkettä ei voi saada, jos laissa säädetyt edellytykset eivät täyty eli esimerkiksi avioliitto ei ole kestänyt viittä vuotta.

-Avoliitto ei oikeuta leskeneläkkeeseen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]