Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja toimeentulotuki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitossa keskenään parisuhteessa olevat henkilöt elävät yhteisessä taloudessa avioliiton omaisissa olosuhteissa, mutta eivät ole keskenään naimisissa. Avoliitossa eläville voi toisinaan olla epäselvää toimeentulotuen saaminen, kun pariskunta elää yhdessä, mutta eivät kuitenkaan ole virallisesti naimisissa ja siten elatusvelvollisia toisiinsa nähden. Tässä artikkelissa käsitellään lyhyesti avoliittoa ja toimeentulotukea ja selvitetään avopuolisoiden oikeutta toimeentulotukeen.

Viimesijaisen tuen asemassa oleva toimeentulotuki myönnetään tarpeen mukaan hakijalle tai perheelle, jos hakijalla on perhe. Toimeentulotuen tarkoituksena on kattaa elämän perusmenoja, jos henkilön tai perheen tulot ja varat eivät riitä kattamaan näitä menoja. Tuen myöntämistä harkittaessa otetaan huomioon mahdollisen perheen tulot ja varat, jotka vaikuttavat tuen myöntämiseen. Jos siis perheellä on varoja ja tuloja, vaikka tuen varsinaisella hakijalla ei olisi, otetaan myös ne huomioon. Perheeseen kuuluvat esimerkiksi aviopuolisoiden lisäksi myös kaksi henkilöä, jotka elävät avioliitonomaisissa olosuhteissa yhteistaloudessa. Avoliitossa elävät katsotaan siis toimeentulotukea koskevissa asioissa perheeksi. Molempien avoliitossa elävien tulot ja varat otetaan siis huomioon toimeentulotuen myöntämisen harkinnassa. Vaikka tuen hakijalla siis ei olisikaan tuloja tai varsinaisia varoja, voidaan tuki jättää myöntämättä, jos avopuolisolla on varoja ja tuloja.

Avoliitto siis vaikuttaa toimeentulotuen saamiseen ja tuen määrään. Tästä johtuen avoliitosta onkin ilmoitettava Kelaan.

Avoliitossa puolisot eivät ole avioliiton tavoin elatusvelvollisia toisiinsa nähden. Käytännössä avopuolisoiden oletetaan elättävän toisensa, sillä toimeentulotukea myönnettäessä yhteistaloudessa elävien molempien avopuolisoiden tulot ja varat otetaan kuitenkin huomioon esimerkiksi toisen heistä hakiessa toimeentulotukea. Avoliitto siis rinnastetaan perheeksi, jolloin kaikki perheen tulot ja varat ovat niin sanotusti käytettävissä olevia varoja ja, jotka otetaan huomioon toimeentulotukea koskevassa päätöksessä.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avopuolisoita pidetään toimeentulotukea koskevissa asioissa perheenä, joten heidän molempien tulot ja varat vaikuttavat oikeuteen saada toimeentulotukea.

-Avoliitosta on ilmoitettava Kelaan.

Varoitukset

-Puolison korkeat tulot tai varat voivat estää perheen mahdollisuuden saada toimeentulotukea.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]