Minilex - Lakipuhelin

Puolisoiden elatusvelvollisuus avioliitossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kummankin puolison tulee kykynsä mukaan ottaa osaa perheen yhteiseen talouteen ja puolisoiden elatukseen. Puolisoiden elatus käsittää puolisoiden yhteisten sekä kummankin henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämisen. Elatusvelvollisuus koskee ennen kaikkea avioliiton aikaa. Pääsääntönä nimittäin on, että avioliiton purkauduttua puolison elatusvelvollisuus lakkaa tai ainakin muuttuu olennaisesti sisällöltään.

Puolison velvollisuutena on ensinnäkin ottaa osaa perheen yhteiseen talouteen. Yhteiseen talouteen kuuluvat muun muassa ruoka, lämmitys, vesi ja sähkö sekä muut perustoimeentuloon kuuluvat hyödykkeet. Puoliso voi ottaa osaa perheen yhteiseen talouteen rahavaroin tai työsuorituksilla. Toinen puolisoista voi esimerkiksi käydä töissä ja sillä aikaa toinen keskittyy lastenhoitoon, siivoukseen, ruoanlaittoon ja muihin askareisiin kotona. Puolisoiden elatus taas käsittää puolisoiden yhteisten sekä kummankin puolison henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämisen. Esimerkkeinä voisi olla vaatteista, opiskelusta ja terveydenhuolloista aiheutuvat menot.

Puolisoiden tulee ottaa osaa perheen yhteiseen talouteen ja puolisoiden elatukseen kykyjensä mukaan. Puolison vastuuta määriteltäessä voidaan ottaa huomioon samoja perusteita kuin lapsen elatuksessa, jossa otetaan huomioon elatusvelvollisen ikä, työkyky ja mahdollisuus osallistua ansiotyöhön, käytettävissä olevien varojen määrä sekä lakiin perustuva muu elatusvastuu. Tyypillisesti työssä käyvien aviopuolisoiden vastuut muodostuvat saman suuruisiksi, mutta erojakin voi olla. Toinen osapuoli voi esimerkiksi olla sairautensa tai vähävaraisuutensa vuoksi kykenemätön osallistumaan puolisoiden elatukseen, jolloin toisen puolison on huolehdittava molempien elatuksesta.

Tyypillisesti puolisot täyttävät elatusvelvollisuutensa elämällä normaalia arkea keskenään, mutta aina näin ei tapahdu. Jos puoliso laiminlyö elatusvelvollisuutensa tai jos puolisot asuvat erillään, tuomioistuin voi velvoittaa puolison maksamaan elatusapua toiselle puolisolle. Elatusvelvollisuuden laiminlyönti on kyseessä esimerkiksi silloin, kun puoliso ei anna kotona lapsia hoitavalle puolisolleen riittävästi rahavaroja yhteisestä taloudesta huolehtimista varten. Puoliso voidaan velvoittaa maksamaan elatusapua myös, jos puolisot asuvat erillään. Tämä tulee yleensä kyseeseen silloin, kun puolisot asuvat erillään välien rikkoutumisen vuoksi. Elatus voi tapahtua tällöin muutoinkin kuin rahasuorituksin, esimerkiksi puoliso voi jäädä asumaan perheen yhteiseen kotiin.

Myös avioeroon tuomittaessa tuomioistuin voi velvoittaa puolison suorittamaan elatusapua toiselle puolisolle sen mukaan kuin hänen kykyynsä ja muihin seikkoihin nähden harkitaan kohtuulliseksi. Elatusavun määrääminen tulee kuitenkin vain harvoin kyseeseen. Elatusapu voidaan määrätä suoritettavaksi määrätyn ajan tai toistaiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]