Minilex - Lakipuhelin

Avioliiton vaikutukset verotukseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliitolla on joitakin vaikutuksia verotukseen. Nämä vaikutukset ovat kuitenkin melko vähäisiä, sillä Suomessa jokaista henkilöä verotetaan erikseen.

Avioliiton vaikutukset kohdistuvat muun muassa perintö- ja lahjaveroon. Aviopuolisot kuuluvat ensimmäiseen veroluokkaan, jolloin perintö- ja lahjaveron määrä vähenee huomattavasti. Aviopuolisoihin sovelletaan perintöverotuksessa niin sanottua puolisovähennystä. Puolisovähennyksen perusteella leski maksaa perintöveroa omistukseensa saamastaan perinnöstä vasta, kun perinnön arvo on vähintään 110 000 euroa. Lisäksi avioliitolla on erinäisiä vaikutuksia verovähennyksiin. 

Avioliiton aikana avioehtosopimuksella ei ole merkitystä verotuksen kannalta. Avioliiton päättyessä avioeroon voi tilanne kuitenkin olla toinen, sillä avioehtosopimus voi johtaa yllättäviin veroseuraamuksiin omaisuuden osituksessa. Esimerkiksi yhteisestä asunnosta voi tulla maksettavaksi varainsiirtovero, mikäli osituksessa käytetään ulkopuolisia varoja.  

Jos aviopuolisot muuttavat pysyvästi erilleen, ei heitä kohdella verotuksessa enää aviopuolisoina. Jo ennen avioeron virallista voimaantuloa puolisoiden voidaan siis katsoa eronneen verotuksen näkökulmasta, jos he asuvat eri osoitteissa. Väliaikainen erillään asuminen esimerkiksi työ- tai opiskelupaikan vuoksi ei kuitenkaan johda tulkintaan aviopuolisoiden erosta. Tieto niin avioliitosta kuin avioerostakin tulee Verohallintoon suoraan Väestörekisterikeskuksesta, joten näistä parisuhteen muutoksista tarvitse erikseen ilmoittaa Verohallintoon. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]