Minilex - Lakipuhelin

Avioliiton kuuluttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennen kuulutusten hakemisella tarkoitettiin avioliiton esteiden tutkimista, mutta nykyisin käsitteen merkitys on muuttunut. Nykymerkityksessään avioliiton kuuluttamisella tarkoitetaan sitä, että avioliittoon aikovien nimet lausutaan seurakunnan jumalanpalveluksessa. Seurakunnasta riippuen kuulutukset saatetaan julkaista myös seurakunnan nettisivuilla tai sen paikallislehdessä. 

Avioliiton kuuluttaminen ei siis enää viittaa avioliiton esteiden tutkintaan. Avioliiton esteiden tutkinnan suorittaa Digi- ja väestötietovirasto tai sen sijaan evankelis-luterilaisen kirkon tai ortodoksisen kirkkokunnan seurakunta, mikäli molemmat ovat tai toinen vihittävistä on kyseisen seurakunnan jäsen. Esteitä avioliitolle ovat esimerkiksi voimassaoleva avioliitto tai alaikäisyys.

Avioliitto voidaan solmia joko kirkollisella vihkimisellä tai siivilivihkimisellä. Molemmat vihkimiset on mahdollista kuuluttaa kirkon jumalanpalveluksessa pyydettäessä. Kirkollinen vihkiminen tapahtuu kirkkokäsikirjassa määrätyin tavoin kirkossa tai muualla sovitussa paikassa, ja vihkimisen toimittajana on pappi. Kirkollisen vihkimisen voi saada vain rippikoulun käyneet kirkon jäsenet.

Avioliittoaikomus kuulutetaan siis seurakunnalle sunnuntain jumalanpalveluksessa yleensä siinä kirkossa, jossa avioliiton esteettömyys on tutkittu. Kyseinen kirkko on yleensä toisen vihittävän kotiseurakunnan kirkko. Mahdollisesti kuulutus voidaan ilmoittaa myös vihkikirkossa, jos se on eri kuin avioliiton esteettömyyden tutkinut kirkko. Kuulutus laitetaan esille seurakunnan ilmoitustaululle vähintään seitsemäksi päiväksi. 

Kuuluttaminen on täysin vapaaehtoista, kun taas avioliiton esteiden tutkiminen on välttämätöntä. Nimien kuuluttamiseen tarvitaan kihlaparin suostumus. Kuulutuksen lukemisen ajankohdasta on sovittava kirkkoherranviraston kanssa, ja ajankohdan kuuluttamiselle pari voi valita itse.

Kuulutuksessa on kyseessä perinteinen käytäntö, jonka tarkoituksena on antaa seurakunnalle mahdollisuus rukoilla tulevan avioparin puolesta.

Vinkit

-Kuuluttaminen ei ole pakollista.

-Kuulutuksen ajankohdasta tulee sopia kirkkoherranviraston kanssa.

Varoitukset

-Avioliiton kuuluttamisella ei tarkoiteta nykyään avioliiton esteiden tutkimista, vaan vihittävien parien nimien lausumista sunnuntain jumalanpalveluksessa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa