Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto ja sukunimen vaihtaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliitto johtaa usein sukunimen vaihtamiseen. Solmittaessa avioliitto sukunimeä vaihtaa yleensä vain toinen puolisoista. Aviopuolisoilla on avioliiton solmimisen myötä oikeus yhteiseen sukunimeen. Yhteinen sukunimi voi olla toisella aviopuolisolla ennen avioliittoa ollut sukunimi, molempien puolisoiden sukunimien yhdistelmä taikka kokonaan uusi sukunimi. Ylesintä on se, että puolisot valitsevat yhteiseksi sukunimekseen miehen sukunimen. Myös toisen aviopuolison esivanhempien sukunimi on mahdollista ottaa yhteiseksi sukunimeksi. Yhteiseksi sukunimeksi ei kuitenkaan kelpaa sukunimi, jonka toinen aviopuolisoista on saanut edellisen avioliittonsa myötä. Avioliitto ei kuitenkaan velvoita sukunimen vaihtamiseen, vaan on täysin mahdollista, että molemmat puolisot säilyttävät omat sukunimensä.

Valinta yhteisestä sukunimestä on ilmoitettava vihkijälle ennen avioliiton solmimista. Vihkijän on myös tiedusteltava kihlakumppaneilta ennen vihkimistä, ovatko he päättäneet ottaa yhteisen sukunimen. Mikäli vihkijällä ei ole tietoa sukunimen vaihtamisesta, oletetaan molempien aviopuolisoiden pitävän omat sukunimensä. Pelkkä ilmoitus sukunimen vaihdosta vihkijälle ei kuitenkaan riitä, vaan lisäksi Digi- ja väestötietovirastoon on toimitettava hakemus sukunimen vaihdosta. Hakemus ei ole määrämuotoinen, mutta valmiita hakemuslomakkeita on saatavana virastosta. Hakemus on aina maksullinen. Joskus hakemukseen on liitettävä lisäksi selvityksiä asian ratkaisemista varten. Esimerkiksi avioparin ottaessa käyttöönsä esivanhemman sukunimen, on virallinen sukuselvitys tarpeellinen.

Tietyissä tapauksissa sukunimi on mahdollista vaihtaa pelkällä ilmoituksella maistraattiin. Ilmoituksen rekisteröinti on maksullinen toimenpide, vaikkei siihen liitykään hakemuksen tapaan asian ratkaisutoimintaa. Ilmoitus maistraattiin sukunimen vaihdosta riittää, jos aviopuoliso ottaa käyttöönsä aikaisemman sukunimensä puolisoiden yhteisen sukunimen edelle. Tällaista sukunimeä kutsutaan henkilökohtaiseksi sukunimeksi. Henkilökohtaisesta sukunimestä voi myös luopua ilmoituksella maistraattiin. Henkilökohtaisen sukunimen käyttöönotto tai siitä luopuminen on mahdollista vain kerran avioliiton aikana. Avioliiton päättyessä eroon tai aviopuolison kuolemaan, puoliso voi ottaa takaisin käyttöön sen sukunimen, joka hänellä oli ennen avioliiton solmimista, ilmoittamalla siitä Digi- ja väestötietovirastoon.

Sukunimen vaihtamisen myötä virallisiin asiakirjoihin on tehtävä nimenmuutos mahdollisimman nopeasti. Esimerkiksi uutta ajokorttia on haettava kolmen kuukauden kuluessa nimenmuutoksesta. Digi- ja väestötietovirasto välittää tiedot uudesta sukunimestä lukuisille viranomaisille eikä sukunimen vaihtumisesta tarvitse siis itse ilmoittaa. On kuitenkin suositeltavaa tarkistaa Väestörekisteristä, mihin kaikkiin viranomaisiin tieto vaihtuneesta sukunimestä välittyy. Sukunimen muutos on kuitenkin ilmoitettava muille kuin viranomaistahoille, kuten työpaikalle sekä sähkö- ja vesilaitokselle. Poikkeuksena on kuitenkin Posti, joka saa muuttuneet nimitiedot suoraan väestötietojärjestelmästä. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Aviopuolisoilla on avioliiton solmimisen myötä oikeus yhteiseen sukunimeen.

-Yhteiseksi sukunimeksi voidaan valita molempien puolisoiden sukunimen yhdistelmä, täysin uusi sukunimi taikka sellainen sukunimi, joka toisella puolisoista oli viimeksi naimattomana ollessaan.

-Avioliiton päättyessä on oma vanha sukunimi saatavissa takaisin ilmoittamalla siitä Digi- ja väestötietovirastoon.

Varoitukset

-Yhteiseksi sukunimeksi ei voida valita sellaista sukunimeä, jonka puoliso on saanut aiemmasta avioliitostaan.

-Uusi sukunimi edellyttää kaikkien virallisten asiakirjojen, kuten passin ja ajokortin, muuttamista.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]