Minilex - Lakipuhelin

Avioliiton esteiden tutkinta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliittolaissa ja avioliittoasetuksessa säädetään avioliiton esteiden tutkinnasta. Avioliiton esteet on tutkittava ennen vihkimisen toimittamista. Avioliiton esteiden tutkinnassa selvitetään, ettei avioliitolle ole laissa tarkoitettua estettä. Avioliiton esteiden tutkinta ei tapahdu automaattisesti, vaan se vaatii avioliittoon aikovien henkilöiden eli kihlakumppanien aktivoitumista. Kihlakumppanien on nimittäin itse pyydettävä avioliiton esteiden tutkintaa. Pyyntö on tehtävä yhdessä ja se voidaan osoittaa joko Digi- ja väestötietovirastolle tai sille evankelisluterilaisen kirkon tai ortodoksisen kirkkokunnan seurakunnalle, jonka jäseniä kihlakumppanit ovat tai toinen heistä on. Pyytäessään esteiden tutkintaa kihlakumppanien tulee saada esteiden tutkijalta kirjallinen selostus avioliiton oikeudellisista vaikutuksista.

Mikäli avioliiton solmiminen edellyttää oikeusministeriön lupaa, kihlakumppanien on pyynnön yhteydessä annettava oikeusministeriön antama lupapäätös esteiden tutkijalle. Kihlakumppanien tulee kirjallisesti vakuuttaa esteiden tutkijalle, ettei avioliitolle ole laissa säädettyä estettä. Lisäksi kummankin kihlakumppanin tulee kirjallisesti ilmoittaa, onko hän aikaisemmin solminut avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen. Henkilön tulee antaa avioliittonsa tai rekisteröidyn parisuhteensa purkautumisesta todistus tai muu erityinen selvitys, jos purkautuminen ei ilmene avioliiton esteiden tutkijan käytettävissä olevista tiedoista.

Avioliiton esteiden tutkinta tapahtuu lähtökohtaisesti väestötietojärjestelmän tietoja hyväksikäyttäen. Jos tarvittavat tiedot eivät ole avioliiton esteiden tutkijan käytössä, tutkijan on pyydettävä tarvittavat tiedot siltä avioliiton esteiden tutkijalta, jonka käytössä nämä tiedot ovat. Avioliiton esteiden tutkinta on yleensä melko nopeaa, mutta jos tietoja joudutaan hankkimaan vieraan valtion viranomaisilta, tutkinta voi kestää pidempään. Nimittäin, jos kihlakumppania koskevia avioliiton esteiden tutkinnassa tarvittavia tietoja ei ole saatavissa väestötietojärjestelmästä, kihlakumppanin on annettava esteiden tutkijalle vieraan valtion viranomaisen todistus aiotun avioliiton esteiden tutkintaa varten. Myös, jos kihlakumppanin oikeus solmia avioliitto riippuu siitä, onko avioliitto vieraan valtion lain mukaan sallittu, kihlakumppanin on annettava vieraan valtion viranomaisen antama todistus siitä, ettei hän ole avioliitossa ja ettei avioliitolle ole sen maan lain mukaan estettä.

Jos esteiden tutkija ei havaitse estettä avioliitolle, hänen tulee antaa siitä todistus kihlakumppaneille. Esteiden tutkinta sekä todistus esteiden tutkinnasta ovat maksuttomia. Esteettömyystodistus voidaan antaa vasta seitsemäntenä päivänä esteiden tutkinnan pyytämisestä. Vain painavista syistä todistus voidaan antaa aikaisemmin. Esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta sen antamisesta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avioliiton esteet on tutkittava ennen vihkimistä.

-Avioliiton esteiden tutkintaa voi pyytää Digi- ja väestötietovirasto tai seurakunnalta.

-Esteiden tutkinta on maksutonta.

Varoitukset

-Vihkimistä ei voida toimittaa pätevästi, jos avioliiton esteitä ei ole tutkittu.

-Esteettömyystodistus voidaan antaa aikaisintaan seitsemäntenä päivänä avioliiton esteiden tutkinnan pyytämisestä, joten pyyntö on esitettävä riittävän ajoissa ennen vihkimistä.

-Avioliiton esteiden tutkinnalle on syytä varata pidempi aika, jos esteiden tutkintaa varten tarvitaan tietoja vieraan maan viranomaisilta.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]