Minilex - Lakipuhelin

Avioliiton esteiden tutkinta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton esteiden tutkinta vaatii avioliittoon aikovien henkilöiden eli kihlakumppanien aktivoitumista. Kihlakumppanien on nimittäin itse pyydettävä avioliiton esteiden tutkintaa. Pyyntö on tehtävä yhdessä ja se voidaan osoittaa joko maistraatille tai sille evankelisluterilaisen tai ortodoksisen kirkkokunnan seurakunnalle, jonka jäseniä kihlakumppanit ovat tai toinen heistä on. Mikäli avioliiton solmiminen edellyttää oikeusministeriön lupaa, kihlakumppanien on pyynnön yhteydessä annettava lupapäätös esteiden tutkijalle. Pyytäessään esteiden tutkintaa kihlakumppanien tulee saada esteiden tutkijalta kirjallinen selostus avioliiton oikeudellisista vaikutuksista.

Kihlakumppanien tulee kirjallisesti vakuuttaa esteiden tutkijalle, ettei avioliitolle ole laissa säädettyä estettä. Lisäksi kummankin kihlakumppanin tulee kirjallisesti ilmoittaa, onko hän aikaisemmin solminut avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen. Henkilön tulee antaa avioliittonsa tai rekisteröidyn parisuhteensa purkautumisesta todistus tai muu erityinen selvitys, mikäli purkautuminen ei ilmene avioliiton esteiden tutkijan käytettävissä olevista tiedoista.

Avioliiton esteiden tutkinta tapahtuu väestötietojärjestelmän tietoja hyväksikäyttäen. Jos esteiden tutkija ei havaitse estettä avioliitolle, hänen tulee antaa siitä todistus kihlakumppaneille. Esteiden tutkinta sekä todistus esteiden tutkinnasta ovat maksuttomia.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa