Minilex - Lakipuhelin

Avoliiton loppuminen ja yhteinen tili

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti avopareilla on oikeus sopia raha-asioistaan haluamallaan tavalla ja myöskin yhteisomistus- tai käyttöoikeustilin avaaminen avioparin kesken on mahdollista. Siitä, kuinka omaisuus suhteen päätyttyä jaetaan, sovelletaan usein tapauskohtaisesti.

Yhteisomistuksessa olevaa tiliä koskevia päätöksiä voivat molemmat osapuolet tehdä, mutta tilin lopettamiseen tarvitaan yleensä molempien osapuolten suostumus. Jos taas toisella avoparista on oma tili, johon on antanut puolisolle laajan käyttöoikeuden, voidaan käyttöoikeus tavallisesti poistaa kumman tahansa toimesta esimerkiksi suhteen päätyttyä.

Perinteisesti avoliiton osapuolia on pidetty lain näkökulmasta samassa asemassa, kuin toisilleen tuntemattomia henkilöitä, joka on käytännössä ilmennyt niin, että kun avoliitto purkautuu, avoparin omaisuuteen ja yhteistalouden lakkaamiseen liittyvää taloudellusta jakoa on käsitelty samalla tavalla, kuin keiden tahansa henkilöiden. Näin ollen avoliitto ei ole jurdisesti ollut lainkaan verrattavissa avioliittoon ja sen tuomiin oikeuksiin. Kuitenkin nykyään laki turvaa avoliiton purkautumista sillä tavalla, että mikäli avoliittoa on jatkunut yli viisi vuotta tai jos avoparilla on yhteinen lapsi, pelkkä nimiperiaate omaisuuden jaossa ei tule yksinään kyseeseen. Tällöin toisella avoliiton osapuolella voi olla mahdollisuus vaatia toiselta osapuolelta hyvitystä yhetistalouden hyväksi annetusta merkittävästä panoksesta.

Yleinen periaate siis avoliiton päättämisessä omaisuuden jakoon liittyen on nimiperiaate; Se, kenen nimiin esine on ostettu, saa pitää sen pääasiallisesti myös avoliiton päättyessä, ellei toisin sovita. Avoliiton nojalla puolisolla ei siis ole oikeutta toisen henkilön omaisuuteen eikä esimerkiksi puolison elatusvelvollisuus koske avoliittoa. Avoliiton purkautumisen varalta voikin olla hyvä vaihtoehto laatia ennakkoon sopimuksia, miten esimerkiksi yhteiset tilisäästöt tai -varat eron tullessa jaetaan.

On myöskin hyvä muistaa, että jos toinen puoliso kuolee ja eloonjääneellä puolisolla on omistusoikeus tai käyttöoikeus tiliin, poistuu käyttöoikeus aina automaattisesti tilin omistajan kuollessa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]