Minilex - Lakipuhelin

Avioliiton vaikutus opintotukeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Opintotukea koskevat säännökset muuttuivat elokuussa 2017. Opintotuki on Kansaneläkelaitoksen eli Kelan opiskelijoille maksama etuus, jolla on tarkoitus turvata opiskelijan toimeentulo opintojen aikana. Opintotuen myöntämisen yleiset edellytykset ovat oppilaitokseen hyväksyminen, opintojen päätoiminen harjoittaminen ja opinnoissa edistyminen sekä taloudellisen tuen tarve. Opintotuen määrään voivat vaikuttaa esimerkiksi henkilön saamat tulot.  

Opintotukeen kuuluvat opintoraha, asumislisä ja opintolainan valtiontakaus. Nykyisin asumislisää voivat saada vain ulkomailla tai Ahvenanmaalla opiskelevat ja asuvat sekä kansan- tai urheiluopiston maksullisilla linjoilla opiskelevat, jotka asuvat opiston asuntolassa. Muut opiskelijat voivat saada asumista varten yleistä asumistukea. Yleinen asumistuki ei siis kuulu opintotukeen vaan se on erikseen haettava etuus. Puolison tulot vaikuttavat yleisen asumistuen määrään.

Avioliitto voi vaikuttaa ainoastaan opintorahaan. Avioliitto ei ole este opintorahan saamiselle. Opintorahan määrään vaikuttavat opiskelijan ikä sekä se onko hän avioliittossa, onko hänellä lapsia ja asuuko hän itsenäisesti vai vanhempansa luona. Opintorahan määrä avioliitossa olevalle on sama kuin itsenäisesti asuvan 18-vuotiaan opintorahan määrä.

Opintolainan suuruuteen avioliitto ei vaikuta. Opintolaina on siis saman suuruinen avioliitossa olevalla henkilöllä ja henkilöllä, joka ei ole solminut avioliittoa.

Lisätietoa avioliiton vaikutuksista opiskelijan etuuksiin saat lakimiehiltämme tai Kelasta. Opintotuen määrän voi tarkistaa Kelan nettisivuilta löytyvällä laskurilla.

 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Opintotuen määrän voi tarkistaa Kelan sivuilla olevalla laskurilla.

Varoitukset

-Puolison tulot vaikuttavat yleisen asumistuen määrään, joka ei kuulu opintotukeen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]