Minilex - Lakipuhelin

Hyvityksen vaatiminen erilliskanteella

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lakia avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta sovelletaan sellaisiin avoliittoihin, jotka ovat kestäneet vähintään viisi vuotta tai avopuolisoihin, joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Lain mukaan avopuoliso voi nostaa kanteen käräjäoikeudessa hyvitysvaatimuksen ratkaisemiseksi. Hyvitysvaatimusta koskeva kanne on kuitenkin nostettava kuuden kuukauden kuluessa omaisuuden erottelusta, jotta käräjäoikeus ottaisi sen tutkittavakseen. Jos omaisuuden erottelua ei ole toimitettu, oikeus hyvitykseen raukeaa kuitenkin, jos sitä koskevaa kannetta ei ole nostettu kolmen vuoden kuluessa avopuolison kuolemasta tai siitä, kun avopuolisot muuttivat pysyvästi erilleen.

Avopuolisolla on lain mukaan oikeus hyvitykseen, jos hän on yhteistalouden hyväksi antamallaan panoksella auttanut toista avopuolisoa kartuttamaan tai säilyttämään tämän omaisuutta siten, että yhteistalouden purkaminen yksinomaan omistussuhteiden perusteella johtaisi perusteettoman edun saamiseen toisen kustannuksella. Yhteistalouden hyväksi annetuksi panokseksi katsotaan puolestaan työ yhteisen talouden tai toisen avopuolison omistaman omaisuuden hyväksi, varojen käyttö yhteiseen talouteen, varojen sijoitus toisen avopuolison omistamaan omaisuuteen tai muu näihin verrattava toiminta. Oikeutta hyvitykseen ei kuitenkaan ole, jos yhteistalouden hyväksi annetusta panoksesta koitunut perusteeton etu on olosuhteet huomioon ottaen vähäinen.

Lisäksi avopuoliso tai kuolleen avopuolison perilliset voivat moittia pesänjakajan toimittamaa omaisuuden erottelua ja pesänjakajan hyvitysvaatimuksen johdosta tekemää ratkaisua.

Avopuoliso voi siis erilliskanteella vaatia entiseltä avopuolisolta tai tämän oikeudenomistajilta hyvitystä yhteistalouden hyväksi antamansa panoksen perusteella. Kanne nostetaan siinä käräjäoikeudessa, jonka alueella jommallakummalla avopuolisolla on kotipaikka tai vakituinen asuinpaikka.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]