Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto hakemus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliitto hakemus viittaa avioliiton esteiden tutkintaa koskevaan pyyntöön. Ennen avioliiton solmimista puolisoiden on nimittäin yhdessä pyydettävä niin sanottua avioliiton esteiden tutkintaa. Avioliiton esteitä ei ryhdytä tutkimaan ilman pyyntöä. Avioliiton esteet voi tutkia joko Digi- ja väestötietovirasto taikka evankelis-luterilaisen kirkon tai ortodoksisen kirkkokunnan seurakunta. Evankelis-luterilaisen kirkon tai ortodoksisen kirkkokunnan seurakunta voi suorittaa tutkinnan, jos molemmat tai jompi kumpi vihittävistä on kyseisen seurakunnan jäsen.

Pyynnön avioliiton esteiden tutkimisesta Digi- ja väestötietovirastolle voi tehdä käymällä paikan päällä virastossa tai sähköisellä lomakkeella. Myös evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnalle pyynnön voi tehdä täyttämällä sähköisen lomakkeen tai käymällä paikan päällä pyytämässä tutkintaa. Avioliiton esteiden tutkinta on pakollinen kaikille vihittäville, eikä ilman siitä annettavaa esteettömyystodistusta vihkimistä voida suorittaa. Esteiden tutkinnassa selvitetään, onko kihlakumppaneilla laissa tarkoitettuja esteitä avioliitolle. Avioliiton esteitä ovat esimerkiksi aiempi voimassa oleva avioliitto, ottolapsisuhde tai alaikäisyys. 

Avioliiton esteiden tutkinta kannattaa suorittaa hyvissä ajoin ennen vihkimispäivää, sillä todistuksen saa aikaisintaan seitsemäntenä päivänä sen jälkeen kuin tutkintaa on pyydetty, ja se on voimassa neljä seuraavaa kuukautta. 

Vinkit

-Avioliiton esteiden tutkinta on suoritettava ennen vihkimistä.

-Avioliiton esteiden tutkintaa voi pyytää Digi- ja väestötietovirastolta taikka evankelis-luterilaisen kirkon tai ortodoksisen kirkkokunnan seurakunnalta.

-Avioliiton esteiden tutkintaa koskevan pyynnön voi tehdä käymällä paikan päällä seurakunnassa tai Digi- ja väestotietovirastossa taikka täyttämällä sähköisen lomakkeen.

Varoitukset

-Vihkimistä ei voida suorittaa ennen kuin avioliiton esteet on tutkittu, ja tutkinnassa on todettu, ettei avioliitolle ole esteitä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa