Avopuolisoni testamenttasi minulle käyttöoikeuden yhteiseen kotiimme. Meneekö hänen lastensa oikeus lakiosaan tämän oikeuteni edelle? Onko minun siis maksettava lapset ulos? Tulisiko minusta sitten kuolinpesän/tämän kiinteistön osakas/omistajaosakas?
Voinko tämän käyttöoikeuden vaihtaa vastikkeeseen (rahaan)? Vai onko ainoa keino lahjoittaa se hänen lapsilleen (jolloin heille tulee 60000euroa lahjaveroa)?
Voinko antaa vuokralle tämän ko kiinteistön?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Testamentin perusteella olet saanut vain käyttöoikeuden asuntoon, ja asunnon omistusoikeus määräytyy perinnönjaossa. Asunto siis ilmeisesti tulee vainajan lasten omaisuudeksi. On syytä korostaa tässä, että käyttöoikeus ja omistusoikeus ovat kaksi toisistaan erillistä oikeutta, jotka voivat olla voimassa yhtaikaa.

Lapset saavat siis lakiosana omistusoikeuden asuntoon, mutta se ei poista sinulle määrättyä käyttöoikeutta. Sinulla on siis oikeus käyttää asuntoa ilman, että lapsia tulisi ”maksaa ulos.” Käyttöoikeus siirtyy omistajille vasta kun käyttöoikeuden haltija kuolee tai luopuu oikeudestaan.

Yksistään käyttöoikeuden haltijana et ole kuolinpesän osakas tai kiinteistön omistaja. Käyttöoikeutta ei voi vaihtaa muuhun vastikkeeseen, koska se rikkoisi testamentin tarkoituksen. Et voi myöskään lahjoittaa asuntoa tavalla, josta syntyisi lahjaverovelvollisuus (verotus koskee vain omistusoikeuden luovutusta). Jos et halua pitää käyttöoikeutta asuntoon, voit vapaasti luopua siitä, jolloin lapsille palautuu rajoittamaton omistusoikeus asuntoon.

Testamenttiin perustuvaa käyttöoikeutta ei voi luovuttaa toiselle, eli et voi vuokrata asuntoa. Voit luovuttaa tai pantata asunnon vain omistajien luvalla. Vastaavasti omistajatkaan eivät voi luovuttaa tai pantata asuntoa tai muuten määrätä sitä ilman lupaasi. Asunnon vuokraus on mahdollista siis vain sinun ja lasten yhteisellä päätöksellä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »