Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto homoseksuaalit

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aikaisemmin avioliitto oli mahdollista solmia vain miehen ja naisen välille. Samaa sukupuolta olevat eivät siis voineet solmia avioliittoa. Nykyisin myös samaa sukupuolta olevat henkilöt voivat solmia avioliiton keskenään, sillä avioliittolakia muutettiin. Aikaisemmin samaa sukupuolta olevilla henkilöillä oli ainoastaan mahdollisuus rekisteröidä parisuhteensa. Rekisteröidyn parisuhteen oikeusvaikutukset vastasivat pitkälti avioliittoa, mutta esimerkiksi puolisolla ei ollut automaattisesti oikeutta saada toisen puolison sukunimeä kuten avioliitossa. Nykyisin parisuhteen rekisteröinti ei ole enää mahdollista. 

Samaa sukupuolta olevien avioliittoa voidaan kutsua myös joskus sukupuolineutraaliksi avioliitoksi tai tasa-arvoiseksi avioliitoksi. Nämä käsitteet tarkoittavat kahden samaa sukupuolta olevan henkilön  välistä avioliittoa. Suomessa tasa-arvoiseen avioliittoon liittyvä avioliittolain muutos vahvistettiin helmikuussa 2015. Muutos tuli voimaan 1.3.2017.

Avioliitto on perinteisesti ollut naisen ja miehen välinen liitto. Ihmisoikeuksien merkityksen lisääntymisen myötä on kuitenkin katsottu, että samaa sukupuolta olevilla tulisi olla samanlainen oikeus solmia avioliitto kuin eri sukupuolta olevilla. Avioliiton salliminen samaa sukupuolta oleville on kuitenkin kohdannut myös vastustusta. Suomessa tasa-arvoista avioliittoa on vastustaneet etenkin kirkot. Avioliitto on tärkeä osa monia uskontoja ja kirkot ovat olleet vahvasti sitä mieltä, ettei uskonto salli avioliittoa samaa sukupuolta olevien välille. 

Tasa-arvoisen avioliiton kehitys on kuitenkin tapahtunut maailmalla melko nopeasti. Avioliiton voi monessa valtiossa solmia pätevästi riippumatta siitä ovatko avioliittoon aikovat henkilöt samaa vai eri sukupuolta. Euroopan unionissa samaa sukupuolta olevien avioliitto on mahdollinen Belgiassa, Tanskassa, Ranskassa, Irlannissa, Luxemburgissa, Maltalla, Alankomaissa, Portugalissa, Espanjassa, Islannissa, Saksassa, Suomessa, Ruotsissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa Pohjois-Irlantia lukuun ottamatta. On kuitenkin vielä olemassa myös monia maita, joissa sukupuolineutraalit avioliitot eivät ole laillisia. Joissakin valtioissa homoseksuaalisuus on edelleen kriminalisoitu ja homoseksuaalisuudesta voi seurata jopa kuolemantuomio. 

Suomessa avioliittolain muutos mahdollisti myös rekisteröidyssä parisuhteessa eläville mahdollisuuden muuttaa suhteensa avioliitoksi. Tämä tapahtuu siten, että pariskunta yhdessä ilmoittaa Digi- ja väestötietovirastoon haluavansa muuttaa rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi. Lain muutoksen myötä avioliittolaista poistettiin kohdat, joissa puhutaan miehestä ja naisesta. Myös muuta lainsäädäntöä muutettiin vuonna 2016 vastaamaan muuttunutta avioliittolakia. Solmittaessa avioliitto samaa sukupuolta olevien henkilöiden välillä on syytä muistaa, ettei avioliittoa välttämättä tunnusteta ulkomailla.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Nykyisin myös samaa sukupuolta olevat henkilöt voivat solmia avioliiton Suomessa.

-Aikaisemmin rekisteröity parisuhde voidaan muuttaa avioliitoksi ilmoittamalla siitä Digi- ja väestötietovirastolle.

Varoitukset

-Tasa-arvoinen avioliitto ei ole laillinen kaikissa valtioissa, eikä Suomessa solmittua avioliittoa tunnusteta päteväksi maissa, joissa samaa sukupuolta olevat henkilöt eivät voi solmia avioliittoa keskenään.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]