Minilex - Lakipuhelin

Avopuolisoiden omaisuus- ja velkasuhteet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitolla ei lähtökohtaisesti ole vaikutusta puolisoiden omistus- eikä velkasuhteisiin. Avopuolisot voivat siis määrätä vapaasti omaisuudestaan ilman toisen puolison myötävaikutusta. Joitakin poikkeuksiakin kuitenkin on pääperiaatteena esiintyvästä omaisuuden ja velkojen erillisyydestä, joskin nämä poikkeukset ovat harvassa.

Mikäli puolisot asuvat yhdessä vuokraamassaan tai toisen puolison vuokraamassa huoneistossa, puolisot ovat yhteisvastuullisesti vastuussa vuokrasopimuksesta johtuvista velvoitteista. Molemmat puolisot ovat siis vastuussa esimerkiksi vuokran maksamisesta, vaikka vuokrasopimus olisikin vain toisen avopuolison nimissä. Tällöin vuokra voidaan periä kummalta puolisolta tahansa. Lisäksi kummallekin puolisolle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi huoneistoa koskevassa asiassa. Puoliso myös tarvitsee toisen puolison suostumuksen vuokrasopimuksen irtisanomiseen.

Tilanteissa, joissa puoliso on esimerkiksi työllään parantanut toiselle kuuluvaa omaisuutta ilman kohtuullista vastiketta, avopuolisolla saattaa olla oikeus korvaukseen toiselta puolisolta. Tämä mahdollisuus perustuu yleisiin siviilioikeudellisiin periaatteisiin, joiden mukaan tilannetta tulee arvioida.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa