Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto ja verotus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliittoon sovelletaan omaisuuden erillisyyden periaatetta eli kumpikin puoliso omistaa oman omaisuutensa, eikä väliä ole sillä, onko omaisuus hankittu avioliiton aikana vai ennen sitä. Samoin puolisoita verotetaan tuloistaan, omaisuudestaan ja oikeustoimistaan lähtökohtaisesti erikseen niin kunnallisverotuksessa kuin valtionkin verotuksessa. Myös puolisoiden väliset omaisuudensiirrot kuuluvat verotuksen piiriin, ja esimerkiksi puolisoiden välisistä lahjoista tulee maksaa lahjaveroa normaaliin tapaan. Täysin vailla vaikutuksia avioliitto ei verotuksen suhteen kuitenkaan ole, vaan aviopuolisoita koskevat monet yksittäiset poikkeussäännökset.

Aviopuolisot voivat harjoittaa yhdessä elinkeinotoimintaa, jolloin verotuksellisesti puhutaan yrittäjäpuolisoista. Yrittäjäpuolisoita verotetaan elinkeinotulojen ansiotulo-osuudesta työpanostensa suhteessa, jotka katsotaan yhtä suuriksi, ellei muuta selvitystä esitetä. Pääomatulo-osuudesta puolisoita verotetaan taas toiminnan netto-omaisuuden omistusosuuksien suhteessa, mutta myös kyseiset omistukset katsotaan yhtä suuriksi ilman eri selvitystä. Lähtökohtana on siis elinkeinotulojen verottaminen puoliksi kummaltakin puolisolta.

Muita aviopuolisoiden verotukseen liittyviä erityissäännöksiä ovat muun muassa puolisoiden oikeus päättää kotitalousvähennysten jakamisesta keskenään, oikeus vähentää puolisolle otetun vapaaehtoisen eläkevakuutuksen maksut pääomatuloista sekä alijäämähyvityksen enimmäismäärän käyttämättä olevan osan siirtyminen toisen puolison käyttöön. Perintö- ja lahjaverotuksessa aviopuolisot kuuluvat alempaan veroluokkaan.

Myös avioerolla voi olla vaikutuksia verotukseen. Jos toinen aviopuolisoista on velvollinen maksamaan elatusmaksua, hänellä on oikeus tehdä elatusvelvollisuusvähennys ansiotuloistaan. Jos puoliso saa entiseltä puolisoltaan toistuvaisavustusta, kysymyksessä ei ole veronalainen tulo.

Aviopuolisoita verotetaan siis erillisinä verovelvollisina, mutta avioliitolla voi olla yksittäistapauksissa vaikutuksia puolisoiden verotukseen. Edellä esitetyt avioliiton vaikutusluettelo eivät kuitenkaan ole läheskään tyhjentävä. Aviopuolisoiden verotukseen liittyvissä tarkemmissa kysymyksissä kannattaakin lukea juuri kyseiseen verotyyppiin liittyviä artikkeleita. Suositeltavaa voi olla jopa kääntyminen asiantuntijan puoleen. Lisätietoja aviopuolisoiden verotukseen liittyen saatkin esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avioliitossa puolisoita verotetaan lähtökohtaisesti erillisinä verovelvollisina.

-Avioliitolla vaikuttaa kuitenkin verotukseen eräissä tapauksissa. Avioliitto vaikuttaa esimerkiksi yrittäjäpuolisoiden verotukseen.

Varoitukset

-Puolisoiden välisiset omaisuuden siirrot eivät ole verottomia, eli esimerkiksi puolisoiden välisistä lahjoista on maksettava veroa normaaliin tapaan.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]