Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto asunnon myynti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitossa asuessa molemmat puolisot omistavat oman omaisuutensa aivan kuten ennen avoliittoakin, eli avoliitto ei luo puolisoiden välille minkäänlaista oikeutta toistensa omaisuuteen. Näin ollen mikäli vain toinen osapuoli omistaa esimerkiksi osakkeen, saa hän itsenäisesti myös päättää sen myynnistä ilman toisen osapuolen suostumusta toisin kuin avioliitossa, jolloin puolison yhteisen asunnon myyntiin tulee olla molempien puolisoiden suostumus vaikka toinen ei asuntoa varsinaisesti omistaisikaan.

Mikäli puolisoilla on esimerkiksi yhteinen asuntolaina, tulee silloin asunnon myymisestä päättää yhteisymmärryksessä, sillä tällöin molemmilla osapuolilla on päätäntävaltaa siitä, myydäänkö asunto vai ei. Erotilanteessa joskus ainoaksi vaihtoehdoksi jää hakea käräjäoikeudelta lupa asunnon myyntiin, mikäli molemmilla osapuolilla on asunnosta lainaa eikä kumpikaan halua lunastaa toista asunnosta ulos tai antaa suostumustaan asunnon myyntiin. Käräjäoikeus voi tässä tapauksessa päättää, että asunto saadaan myydä mikäli muuta ratkaisua tilanteeseen ei ole. 

Koska avoliitto ei juridisesti luo puolisoille oikeuksia toistensa omaisuuteen, kannattaa avoliitossa tehtyjä hankintoja pohtia tarkasti. Jos esimerkiksi vain toinen puoliso ottaa nimiinsä lainaa yhteisen asunnon hankkimiseksi, mutta asumiskuluja katetaan puoliksi, voi erotilanteessa asunnon omistavan puolison kulut nousta kohtuuttomiksi ja näin ollen asunnon myynti voi olla väistämättä edessä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]