Minilex - Lakipuhelin

Avoliittoon muuttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitto alkaa käytännössä siitä, kun pariskunta alkaa asua yhteisessä taloudessa avioliiton kaltaisissa olosuhteissa, mutta he eivät kuitenkaan ole avioliitossa. Yhteisasuminen ei kuitenkaan aina muodosta avoliittoa. Avoliiton voidaan katsoa syntyneen silloin, kun avoliiton tunnusmerkit täyttyvät. Avoliitto nimittäin edellyttää, että avoparilla on tarkoitus elää yhteisessä taloudessa perheenä. Näin ollen avoliittoa ei aina synny tilanteessa, jossa toinen puoliso muuttaa toisen omistamaan tai vuokraamaan asuntoon. Sen sijaan yhteisesti hankittuun asuntoon muuttaminen on usein sellaisenaan selkeä näyttö avoliiton alkamisesta.

Jos pariskunta ei voi solmia avioliittoa sen vuoksi, että avioliitolle on laissa säädetty avioliiton este, eivät he myöskään voi muodostaa avoparia. Näin ollen esimerkiksi samassa asunnossa asuva sisar ja veli eivät ole avoliitossa keskenään. Myöskään erilaiset kollektiivisen asumisen muodot, kuten soluasunnossa asuminen, eivät muodosta avoliittoa.

Avoliittoon muuttaminen ei sinänsä synnytä mitään oikeusvaikutuksia avopuolisoiden välille. Avoliittoon ei sen aikana liity koskaan esimerkiksi mitään avioliittoon verrattavissa olevia varallisuussuhteita. Avopuolisoilla ei myöskään ole elatusvelvollisuutta toisiaan kohtaan. Vasta jos avoliitossa on asuttu yli viiden vuoden ajan tai pariskunnalla on ollut huollettavana yhteinen lapsi, liittyy erilleen muuttamiseen tiettyjä oikeusvaikutuksia. Tällöin kyse on lakisääteisestä avoliitosta. Alle viisi vuotta kestänyttä avoliittoa, jossa pariskunnalla ei ole yhteistä lasta, ei koske avoliittolain säännökset. Avopuolisot voivat avoliiton aikana vapaasti järjestää asioitaan tekemällä keskinäisiä oikeustoimia, kuten hankkia yhteisomaisuutta tai tehdä keskinäisen testamentin.

Avoliitto syntyy yksinkertaisesti siten, että puolisot muuttavat asumaan samaan osoitteeseen. Avoliittoa ei tarvitse rekisteröidä mitenkään. Osoitteen muuttumisesta tulee kuitenkin tehdä muuttoilmoitus, kuten yleensäkin muutettaessa. Avoliittoon muuttamisella voi kuitenkin olla vaikutuksia Kelan maksamiin etuuksiin, ja tästä johtuen avoliitosta tuleekin ilmoittaa Kelaan. Avopuolison tulot vaikuttaa esimerkiksi oikeuteen saada yleistä asumistukea. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avoliitto syntyy, kun keskenään parisuhteessa olevat henkilöt muuttavat asumaan samaan osoitteeseen, ja he alkavat elää yhteisessä taloudessa avioliitonomaisissa olosuhteissa.

-Avoliitto ei synnytä samanlaisia oikeusvaikutuksia kuin avioliitto.

-Avoliitosta tulee ilmoittaa Kelaan, sillä avoliitto voi vaikuttaa eräisiin Kelan maksamiin etuuksiin.

Varoitukset

-Avoliittoa ei voi muodostaa sellaiset henkilöt, jotka eivät voi solmia avioliittoa keskenään avioesteen vuoksi.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]