Minilex - Lakipuhelin

Avoliiton nimiperiaate

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliiton nimiperiaatteella tarkoitetaan sitä, että omaisuus kuuluu sille, jonka nimissä se on hankittu. Koska avoliitto ei synnytä puolisoille avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, kuten avioliitossa, on nimiperiaate lähtökohtana omistussuhdetta määriteltäessä. Kumpikin avopuolisoista pitää siis oman omaisuutensa avoliiton aikana sekä sen päättyessä, mikä määritetään sillä perusteella, kumman nimissä omaisuus on hankittu.

Avoliiton päättyessä, kun omaisuus jaetaan nimiperiaatteen perusteella, voi toinen avopuolisoista saada perusteetonta etua toisen kustannuksella. Toinen on voinut yhteistalouden hyväksi antamallaan panoksella auttaa toista avopuolisoa kartuttamaan tai säilyttämään tämän omaisuutta. Hänellä voi siitä hyvästä olla oikeus hyvitykseen. Lain säännökset asiasta soveltuvat kuitenkin vain, jos avoliitto on kestänyt vähintään viisi vuotta tai avopuolisoilla on tai on ollut yhteinen lapsi. Jos kumpikaan kriteeri ei täyty, on avopuolisoiden keskenään sovittava asiasta ilman lain tukea. Jos he eivät pääse asiasta yksimielisyyteen, voivat he viime kädessä viedä asian tuomioistuimen ratkaistavaksi. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]