- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Avioliitto solmitaan vihkimisellä. Vihkiminen voi tapahtua kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Vihkiminen voidaan toimittaa sen jälkeen, kun avioliiton esteet on tutkittu ja avioliittoon aikoville on annettu tästä todistus. Avioliiton esteiden tutkinnan voi suorittaa Digi- ja väestötietovirasto tai jommankumman kihlakumppanin seurakunta, jos ainakin toinen kihlakumppaneista on kirkon jäsen.
Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä oikeudellinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään avioliitolle jumalan siunausta. Kirkollisen vihkimisen saa toimittaa evankelisluterilaisessa ja ortodoksisessa kirkossa pappi sekä muussa rekisteröidyssä uskonnollisessa yhdyskunnassa sellainen henkilö, jolle on annettu vihkimiseen oikeus. Avioliittoon vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä tai ainakin toisen heistä. Kirkollinen vihkiminen tulee myös silloin kyseeseen, kun toinen on evankelis-luterilaisen kirkon jäsen ja toinen kuuluu johonkin toiseen kristilliseen kirkkoon tai uskontokuntaan. Kristillinen vihkiminen voidaan suorittaa silloinkin, kun toinen kihlakumppaneista kuuluu ulkomaiseen kristilliseen kirkkokuntaan. Kirkon jäsenet voidaan myös vihkiä siviilivihkimisenä ja tällöin he voivat pyytää avioliitolleen lisäksi kirkon siunauksen.
Tavallisesti kirkollinen vihkiminen tapahtuu kirkossa, kappelissa taikka jossain muussa seurakunnan tilassa. Vihkiminen on mahdollista myös esimerkiksi morsiusparin kotona tai ulkona. Oman seurakunnan kirkossa tapahtuva vihkiminen on yleensä maksutonta. Joissain tapauksissa vihkimisestä voidaan periä kohtuullinen maksu esimerkiksi kirkon lämmityskulujen vuoksi. Vihkiminen voi tapahtua toisenkin seurakunnan kirkossa, mutta tämä voi kuitenkin olla maksullista. Lisäksi jotkut kirkot ovat niin suosittuja, että niissä ei vihitä ulkopaikkakuntalaisia.
Vihkipappi tulee pääsääntöisesti samasta seurakunnasta kuin kirkko. Vihkipapista voi esittää toivomuksen ja toivomukset pyritään toteuttamaan, mutta aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Lisäksi seurakunnan jäsenet voivat pyytää toisesta seurakunnasta tutun pappinsa vihkimään heidät, mutta myös tästä voi joutua maksamaan korvauksen.
Vihkimisessä kummankin kihlakumppanin tulee olla samanaikaisesti läsnä. Vihkiminen tapahtuu yleensä sukulaisten tai muiden todistajien läsnä ollessa, mutta on mahdollista saada myös seurakunnan puolesta todistajat. Kummankin vihittävän on vastattava myöntävästi vihkijän heille esittämään kysymykseen siitä, tahtovatko he mennä kihlakumppaninsa kanssa avioliittoon. Tämän jälkeen vihkijä julistaa vihittävät aviopuolisoiksi.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.