Minilex - Lakipuhelin

Sukupuolineutraali avioliittolaki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lakimuutosten myötä sukupuolineutraali avioliittolaki tuli Suomessa voimaan 1.3.2017. Kyseessä ei ole uusi laki, vaan lukuisten lakimuutosten joukko useisiin eri lakeihin. Sukupuolineutraali avioliittolaki sai alkunsa kansalaisaloitteesta vuonna 2013 ja eteni eduskuntakäsittelyyn vuonna 2014. Laki kohtasi eduskunnassa voimakasta vastavirtaa, mutta lopulta eduskunta hyväksyi lain ja presidentti Sauli Niinistö vahvisti allekirjoituksellaan avioliittolain muuttamisen 20.2.2015. Avioliittolakia muutettiin poistamalla viittaukset miehiin ja naisiin, jolloin myös samaa sukupuolta olevat henkilöt voivat solmia avioliiton. Muutos saattaa vaikuttaa hyvin tekniseltä, mutta seuraukset ovat monimuotoiset ja mahdollistavat yhdenvertaiset oikeudet sukupuolesta riippumatta.

Ennen avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi samaa sukupuolta olevat saattoivat rekisteröidä parisuhteensa. Rekisteröity parisuhde vastaa suurelta osin avioliittoa, mutta siihen ei sisälly perheen ulkoista adoptio-oikeutta eikä oikeutta yhteiseen sukunimeen. Nykyään rekisteröidyn parisuhteen voi muuttaa avioliitoksi ilmoituksella Digi- ja väestötietovirastoon. Samalla voidaan ilmoittaa yhteisen sukunimen ottamisesta. Rekisteröidyt parisuhteet eivät siis muuttuneet automaattisesti avioliitoiksi lakimuutoksen myötä. Rekisteröity parisuhde jatkuu avioliittona siitä päivästä, kun ilmoitus on vastaanotettu virastossa. Parisuhteiden rekisteröinti ei ole enää mahdollista, vaan samaa sukupuolta olevat parit vihitään avioliittoon.

Samaa sukupuolta olevien aviopuolisoiden yhteisiin lapsiin ei sovelleta isyysolettamaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ainoastaan toinen vanhemmista merkitään lapsen huoltajaksi. Toisen aviopuolison on vahvistettava vanhemmuutensa perheen sisäisen adoption kautta. Isyysolettama on edelleen voimassa oleva ero samaa ja eri sukupuolta olevien henkilöiden avioliitoissa.

Avioliittolakiin tehtyjen muutosten lisäksi muutettiin lukuisia muita lakeja vastaamaan avioliittolain muutoksia. Näihin sisältyy muuan muassa hedelmöityshoitoja, lapsen uskonnollisen aseman määrittämistä sekä väestötietojärjestelmää koskeva lainsäädäntö. Lisäksi niin sanottu naimattomuusvaatimus poistui. Naimattomuusvaatimuksen mukaan sukupuoltaan muuttava henkilö ei saanut olla rekisteröidyssä parisuhteessa taikka avioliitossa. Avioliittolain muutoksen myötä myös avoliiton määritelmää muutettiin sukupuolineutraaliksi, eikä määritelmässä enää viitata miehen ja naisen väliseen liittoon. Muutoksella pyritään yhdenmukaiseen kohteluun sosiaaliturvaa koskevissa asioissa. Kokonaisuudessaan muutokset ovat johtaneet huomattavasti yhdenvertaisempaan kohteluun. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]