Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto, omaisuus ja kuolema

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitto voi päättyä kahdella tavalla; joko puolison kuolemaan tai eroon, jolloin avopuolisot muuttavat asumaan eri osoitteisiin. Avoliitossa noudatetaan omaisuuden erillisyyden periaatetta eli puolisolle kuuluu hänen avoliiton aikana tai sitä ennen saamaansa tai hankkimaansa omaisuus. Myös avoliiton päättyessä kumpikin parisuhteen osapuoli säilyttää itsellään omistusoikeuden omaisuuteensa, toisin kuin avioliitossa, jossa puolisoille syntyy avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avioliittoon verrattuna avolesken asema puolison kuollessa on taloudellisesti turvattomampi.

Avopuolison kuolema johtaa omaisuuden jakamiseen samalla tavalla, kuin erotilanteessa. Avopuolisot eivät peri toisiaan automaattisesti lain nojalla. Jos avopuolisolla on lapsia, menee perintö lapsille. Edes siinä tapauksessa, että avopuolisolla ei ole elossa olevia perillisiä, avopuoliso ei peri puolisoaan, vaan tällaisessa tapauksessa perintö menee valtiolle. Jos avopuolisoilla on yhdessä hankittua omaisuutta, on yhteisomistussuhde purettavissa ja omaisuus jaettavissa, kuten eloon jäänyt avopuoliso ja kuolleen puolison perilliset ovat sopineet. Jos asiasta syntyy erimielisyyttä, on asia mahdollista viedä tuomioistuimen ratkaistavaksi. Laissa on joitain säännöksiä avoliiton päättymisestä, jos avoliitto on kestänyt vähintään viisi vuotta tai jos avopuolisoilla on yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Silloin avopuoliso tai kuolleen avopuolison perillinen voi vaatia omaisuuden erottelun toimittamista ja vaadittaessa sitä varten tuomioistuin voi määrätä pesänjakajan.

Avopuolisot voivat turvata toistensa oikeudet laatimalla testamentin. Se on ainoa keino, miten avopuolisot voivat periä toisensa. Testamentilla avopuoliso voi vapaasti määrätä omaisuutensa jakamisesta, tosin jos hänellä on lapsia, ei lasten oikeutta lakiosaan saa loukata. Jos testamentti loukkaa rintaperillisten oikeutta lakiosaan, on oikeus lakiosaan vahvempi, jolloin avopuolison testamentilla saama oikeus perintöön joutuu väistymään. Jos avopuoliso perii puolisonsa testamentin nojalla, on hän velvollinen maksamaan saamastaan perinnöstä perintöveroa. Avopuoliso rinnastetaan perintöasioissa vieraisiin henkilöihin, joten hän joutuu maksamaan perintöveroa korkeamman veroluokan mukaan. Jos taas avopuolisoilla on tai on ollut yhteinen lapsi tai he ovat olleet aikaisemmin keskenään avioliitossa, avopuoliso rinnastetaan aviopuolisoon, jolloin perintöverotus tapahtuu matalamman veroluokan mukaisesti.

Avioliitossa leski saa jäädä asumaan avioparin yhteisenä kotina olleeseen asuntoon. Avoleskellä ei vastaavaa oikeutta ole, jos asunto on kuolleen avopuolison omaisuutta. Jos asunto oli avopuolisoiden yhteisessä omistuksessa, ei avoleskellä siitä huolimatta ole oikeutta jäädä asumaan siihen. Perinnönjaon toteuttamiseksi saattaa olla välttämätöntä myydä asunto. Avopuolisot voivat kuitenkin testamentilla perustaa toisilleen hallintaoikeuden asuntoon kuoleman varalta. Kuitenkin avolesken on mahdollista saada avustusta, jos avoliitto kesti vähintään viisi vuotta tai heillä on yhteinen lapsi ja avustus on tarpeellinen avolesken toimeentulon turvaamiseksi. Avoleski voi saada esimerkiksi määräaikaisen käyttöoikeuden asuntoon. 

Omaisuuden jakamiseen ja perintöön liittyvät asiat on hyvä tarkistaa lakimieheltä. Lakimiehemme tavoitat lakipuhelimestamme.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avopuolisoilla ei ole oikeutta toistensa omaisuuteen, eivätkä he myöskään peri toisiaan.

-Avopuolisot voivat kuitenkin eläessään testamentata omaisuutensa toisilleen, kunhan testamentti ei loukkaa rintaperillisten oikeutta lakiosaan.

-Avolesken asema on taloudellisesti turvattomampi kuin avioliitossa olleen lesken asema.

Varoitukset

-Jos avopuoliso perii puolisonsa testamentin nojalla, joutuu hän lähtökohtaisesti maksamaan veroa korkeamman veroluokan mukaan.

-Jos testamentti loukkaa rintaperillisen oikeutta lakiosaan, joutuu testamentti väistymään, eli testamentilla määrättyä oikeutta ei voida toteuttaa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]