Minilex - Lakipuhelin

Avioliittolaki muuttui sukupuolineutraaliksi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Eduskunta hyväksyi joulukuussa 2014 avioliittolain muutoksen, joka perustui kansalaisten tekemään kansalaisaloitteeseen. Muutoksen myötä samaa sukupuolta olevat henkilöt ovat voineet solmia avioliiton. Avioliittolaki muutettiin sukupuolineutraaliin muotoon, ja säännöksistä poistettiin termit ”mies” ja ”nainen”. Miehen ja naisen sijaan laissa puhutaan kahdesta henkilöstä.

Aiemmin Suomessa samaa sukupuolta olevat henkilöt eivät voineet mennä naimisiin, mutta he pystyivät vavistamaan parisuhteensa rekisteröidyksi parisuhteeksi. Lakiuudistuksen jälkeen samaa sukupuolta olevat pariskunnat ovat voineet muuttaa rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi. Uuditus koskee vain Suomessa rekisteröityjä parisuhteita. Muutos tehdään osapuolten yhteisellä ilmoituksella, joka toimitetaan Digi- ja väestötietovirastoon. Kun virasto on saanut ilmoituksen, parisuhde jatkuu siitä päivästä lähtien avioliittona. Aiempi oikeussuhde ei välissä lakkaa, kun uusi oikeussuhde syntyy.

Uudistuksen myötä rekisteröidyn parisuhteen käytäntö poistuu. Uudistuksella oli vaikutuksia moniin eri osa-alueisiin, kuten sukunimeen ja adoptio-oikeuteen. Samaa sukupuolta olevilla on oikeus yhteiseen sukunimeen tai kaksiosaiseen sukunimeen. Samaa sukupuolta olevilla on nykyään myös adoptio-oikeus. Uudistus ei vaikuttanut kirkolliseen vihkimiseen, sillä kirkko määrittelee oman kantansa.

Avioliittolain uudistuksen lisäksi muutettiin avioliitton kytkeytyviä liitännäislakeja, kuten rekisteröidystä parisuhteesta annettua lakia, väestötietojärjestelmästä ja Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista annettua lakia. Myös hedelmöityshoidosta annettua ja transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annettua lakia uudistettiin. Muutokset olivat seurausta avioliittolain säännösten muuttamisesta sukupuolineutraaliin muotoon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]