Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja lapsen huoltajuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun lapsen vanhemmat ovat lapsen syntymän hetkellä avoliitossa eivätkä avioliitossa, niin lapsen huoltajaksi tulee lain nojalla suoraan ainoastaan lapsen äiti. Lapsen äidillä on siis tällöin lapsen huoltajuus tämän syntymän perusteella.

Avoliitossa lapsen isästä ei siis tule automaattisesti lapsen huoltajaa lapsen syntymän perusteella. Avoliitossa oleva isä voi kuitenkin tunnustaa isyytensä ennen lapsen syntymää tai sen jälkeen. Kun lapsi on syntynyt, niin isyys voidaan vahvistaa ja myös lapsen isästä tulee lapsen huoltaja. Toisaalta, jos lapsen vanhemmat solmivat avioliiton lapsen syntymän jälkeen, niin molemmista vanhemmista tulee tällöin lapsen huoltajia eikä erillistä isyyden tunnustamista ja vahvistamista tarvita.

Lisäksi lapsen vanhemmat voivat tehdä keskenään sopimuksen lapsen huollosta. Vanhemmat voivat esimerkiksi sopia, että lapsen huoltajuus on yksin toisella vanhemmalla tai heillä yhteisesti eli he sopivat yhteishuoltajuudesta. Lapsen huoltoa koskeva sopimus tulee kuitenkin vielä erikseen vahvistaa lapsen kunnan sosiaalilautakunnassa.

Vinkit

- Lapsen vanhemmat voivat tehdä keskenään sopimuksen lapsen huollosta. 

Varoitukset

- Avoliitossa syntyneen lapsen isästä ei tule automaattisesti lapsen huoltajaa lapsen syntymän perusteella. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa