Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja yhteinen laina

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitto ja avioliitto eroavat monella eri tavalla. Avoliittoa ei rekisteröidä mihinkään, eivätkä avopuolisot peri toisiaan. Avopuolisot voivat kuitenkin hankkia yhdessä esimerkiksi omaisuutta tai lainaa. Tällöin on tärkeä päättää, onko omaisuus hankittu yhteiseksi, vai vain toisen puolison omaisuudeksi.

Jos avopuolisot ovat avoliiton aikana hankkineet yhteistä lainaa, vastaavat he siitä yhdessä. Avoliiton aikana otettua yhteistä velkaa kohdellaan siis kuten mitä tahansa sopimusta johon on sitouduttu yhteisvastuullisesti toisen kanssa. Jos siis molempien nimi on lainasopimuksessa, vastaavat molemmat avopuolisot lainan lyhentämisestä. Toistensa veloista eivät avopuolisot kuitenkaan ole vastuussa. Näin ollen yksi avopuoliso ei voi jäädä vastuuseen toisen avopuolison yksin ottamasta velasta.

Pankille ei ole merkitystä sillä, onko pari naimisissa vai ei, sillä jokaisen parin lainat arvioidaan aina erikseen.

Jos ainoastaan yksi avopuolisoista nostaa lainaa, jolloin laina on ainoastaan hänen nimissään, katsotaan että laina on ainoastaan hänen. Näin on, vaikka molemmat puolisot osallistuisivat lainan lyhentämiseen. Jos lainan on tarkoitus olla yhteinen, on näin ollen tärkeää, että molempien avopuolisoiden nimet ovat lainasopimuksessa. Tällöin tilanne on juridisesti paljon selkeämpi, sillä silloin laina on tasapuolisesti molempien nimissä.

Vastuu velan lyhentämisestä

Lähtökohtaisesti yhteisvastuullisesti hankitun velan lyhentäminen kuukausittain koskee molempia osapuolia. Eli, jos yksi osapuoli jättää osuutensa maksamatta, esimerkiksi maksukyvyttömyyden takia, on toinen osapuoli vastuussa tämänkin osuuden maksusta. Velkojalla on siis oikeus periä velkaa molemmilta velallisilta.

Avoliiton purkautuessa

Avoliiton purkautuessa ovat avopuolisot vastuussa yhdessä otetusta velasta samalla tavalla kuin avoliiton aikanakin. Avoeron toteutuessa osapuolten pitää siis sopia keskenään muun muassa siitä, mitä esimerkiksi yhteisomistuksessa olevalle asunnolle ja sen lainalle tehdään.

Regressioikeus

Yhteisvastuullisessa velkasuhteessa takautumisoikeus, eli regressioikeus, voi syntyä, jos yksi velallisista joutuu maksamaan yli oman osuutensa velasta. Jos siis yksi osapuolista joutuu maksamaan enemmän kuin hänen oman osuutensa lainasta, on tällä oikeus periä liikaa maksettu osuus toiselta puolisolta. Takautumisoikeus sisältää koko sen määrän joka toisen puolesta on maksettu.

Jos yhteisvelallinen maksaa velkaa, joka ei vielä ole erääntynyt, vanhentuu takautumissaatava kuten päävelka. Näin ollen takautumissaatavan vanhentumiseen sovelletaan sitä, mitä on sovittu toisen velallisen ja velkojan kanssa.

Jos avoliitto ja yhteinen laina mietityttävät, vastaavat asiantuntijat lakipuhelimessa mielellään lisätiedusteluihin aiheesta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Jos avopuolisot ovat avoliiton aikana hankkineet yhteistä lainaa, vastaavat he siitä yhdessä.

Varoitukset

- Jos laina on ainoastaan yhden avopuolison nimissä, katsotaan että laina on ainoastaan hänen. Näin on, vaikka molemmat puolisot osallistuisivat lainan lyhentämiseen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]