Minilex - Lakipuhelin

Puolisolle maksettava palkka

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliitossa olevista puolisoista toisella voi olla oma yritys, jossa myös toinen puoliso työskentelee. Tällöin palkasta ei monestikaan sovita erikseen vaan palkkaa saatetaan maksaa summittaisesti yrityksen menestyksen mukaan tai palkkaa ei välttämättä makseta ollenkaan. Palkkasaatavat aiheuttavatkin riitoja varsinkin avioerojen yhteydessä. Yrityksen eteen töitä tehnyt puoliso saattaa vaatia saamatta jääneitä palkkatuloja. Yrityksen omistava puoliso voi puolestaan kiistää kokonaan toisen työpanoksen.

Mikäli puoliso avustaa toista puolisoa tämän ansiotoiminnassa, hän saa yleensä hyvityksen työstään elatuksen muodossa. Hänellä on kuitenkin halutessaan mahdollisuus saada korvausta tekemästään työstä, jos hän näyttää että korvauksesta oli sovittu tai että korvausta oli tarkoitettu annettavaksi tai että korvauksen suorittamista työn laatuun ja muuten olosuhteisiin katsoen on pidettävä kohtuullisena. Näyttökynnys on siis korvausta vaativalla osapuolella. Näyttökynnys voi olla korkea, mikäli korvausta vaativalla ei ole mitään konkreettista näyttöä vaatimuksensa tueksi. Tämän takia olisi suotavaa, että palkasta sovittaisiin aina etukäteen kirjallisesti varsinkin, jos puoliso avustaa kokopäiväisesti puolisoaan hänen ansiotoiminnassaan.

Ellei korvauksesta ole sovittu puolisoiden välillä, kannetta korvauksesta ei saa nostaa sen jälkeen, kun vuosi on kulunut sen kalenterivuoden päättymisestä, jonka aikana työ suoritettiin. Jos korvaus suoritetaan tämän ajan jälkeen, se katsotaan lahjaksi. Avioliittolaki ei kuitenkaan estä sitä, että puoliso on varsinaisessa työsuhteessa toiseen puolisoon. Mikäli työsuhteen tunnusmerkistö toteutuu, puolison oikeus palkkaan määräytyy työoikeudellisten sääntöjen mukaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa