Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja toisen asunto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avopuolisoiden ei katsota olevan vuokranantaja ja vuokralainen, vaikka he asuisivatkin toisen omistamassa asunnossa. Avopuolisot tavallisesti itse sopivat siitä, miten he jakavat asumismenonsa. Avopuolison, joka ei omista asuntoa, asema on juridisesti ajatellen heikko. Asunnon omistava avopuoliso voi nimittäin määrätä yksipuolisesti asunnosta ja esimerkiksi myydä sen ilman toisen suostumusta. 

Kun avoliitto päättyy eroon, avopuolisoiden omaisuus erotellaan nimiperiaatteen mukaisesti. Kumpikin näin ollen pitää oman omaisuutensa, mukaan lukien asunnon ja toisen on silloin muutettava pois. Jos avoliitto päättyy asunnon omistavan avopuolison kuolemaan, on avolesken muutettava silloinkin pois. Hänellä ei ole oikeutta jäädä asumaan yhteiseen kotiin, kuten avioliitossa, sillä asunto kuuluu kokonaisuudessaan kuolinpesälle, eivätkä avopuolisot peri toisiaan automaattisesti. Ainoa keino, miten avopuolisot voivat turvata toistensa oikeudet, on tehdä testamentti toistensa hyväksi. Testamentilla perittävä voi melko vapaasti määrätä omaisuudestaan, tosin se ei saa loukata rintaperillisten oikeutta lakiosaan. 

Jos avoliitto on kestänyt ennen toisen kuolemaa yli viisi vuotta tai avopuolisoilla on yhteinen lapsi, on avolesken mahdollista saada kuolinpesältä avustusta. Edellytyksenä on, että avolesken toimeentulo on heikentynyt avopuolison kuoleman vuoksi ja avustus on tarpeen hänen toimeentulonsa turvaamiseksi. Avustus voi olla esimerkiksi käyttöoikeus asuntoon.

Jos avopuoliso on esimerkiksi sijoittanut omia varojaan tai muuten panostanut toisen avopuolison asuntoon, on hänellä mahdollisuus saada panoksestaan hyvitystä avoliiton päättyessä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]