Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto ja puolisoiden juridiset oikeudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton myötä puolisoiden välille syntyy useita juridisia oikeuksia. Avio-oikeus sekä oikeus elatukseen ovat kenties tärkeimmät oikeudet, jotka puolisoilla on suhteessa toisiinsa. Nämä oikeudet ovat luonteeltaan sellaisia, että käänteisesti molemmilla puolisoilla on myös velvollisuus turvata ne toiselle. Avioliiton solmiminen tuo siis mukanaan sekä oikeuksia että velvollisuuksia. Avioliiton myötä syntyvät juridiset oikeudet liittyvät vain avioliittoon, eli samanlaisia oikeuksia ei ole esimerkiksi avopuolisoilla.

Puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, jos sitä ei ole poissuljettu esimerkiksi avioehdolla. Puolisot kuitenkin edelleen omistavat oman omaisuutensa, joka heillä oli avioliittoon mentäessä. Myös omaisuus, jonka puoliso saa avioliiton aikana, kuuluu hänelle. Avio-oikeuden merkitys tulee siis esille yleensä vasta avioliiton purkauduttua eron tai kuoleman vuoksi. Avioliiton päättyessä toimitetaan omaisuuden ositus. Osituksessa kumpikin puoliso saa puolet avio-oikeuden alaisen omaisuuden arvosta. Osituksessa avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan siis lähtökohtaisesti tasan. Ainoastaan toisen puolison kuollessa leskellä ei ole velvollisuutta maksaa tasinkoa ensiksi kuolleen puolison perillisille. Avioliiton päättyessä toisen puolison kuolemaan leskellä on oikeus periä puolisonsa omaisuus, jos edesmenneellä puolisolla ei ollut rintaperillisiä eli lapsia.

Avio-oikeudella on kuitenkin merkitystä myös avioliiton aikana, sillä puolisoiden on hoidettava avio-oikeuden alaista omaisuuttaan niin, ettei se aiheettomasti vähene toisen vahingoksi. Puolisoiden yhteistä kotia ei myöskään saa lähtökohtaisesti luovuttaa ilman toisen kirjallista suostumusta. On myös olemassa muunlaista omaisuutta, jota puoliso ei saa luovuttaa ilman toisen puolison suostumusta. Tällaista omaisuutta ovat esimerkiksi toisen puolison käytettävänä olevat tarpeelliset työvälineet.

Puolisoilla on myös elatusvelvollisuus toisiaan kohtaan. Kummankin puolison tulee nimittäin kykynsä mukaan ottaa osaa perheen yhteiseen talouteen ja puolisoiden elatukseen. Puolisoiden elatuksella tarkoitetaan puolisoiden yhteisten sekä kummankin henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämistä. Yleensä tämä elatusvelvollisuus toteutuu ilman, että puolisoiden tarvitsee kiinnittää siihen huomiota. Jos kuitenkin puoliso laiminlyö elatusvelvollisuutensa tai jos puolisot asuvat erillään, puoliso voidaan velvoittaa maksamaan elatusapua. Elatusapua on mahdollista tuomita maksettavaksi myös avioeron jälkeen, mutta vain silloin, jos puoliso on sen tarpeessa ja se katsotaan kohtuulliseksi.

Avioliitto synnyttää puolisoille myös joukon sellaisia oikeuksia, jotka eivät ole samalla toisen velvollisuuksia, kuten esimerkiksi verotukseen liittyvät kevennykset. Näitä käsitellään yksityiskohtaisesti erillisissä artikkeleissa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avioliiton solmiminen tuo mukanaan oikeuksia ja velvollisuuksia.

-Aviopuolisoilla on pääsääntöisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen, jos avio-oikeutta ei ole suljettu pois esimerkiksi avioehtosopimuksella.

-Aviopuolisoilla on myös oikeus elatukseen ja vastaavasti elatusvelvollisuus toisiinsa nähden.

Varoitukset

-Avoliitto ei tuo mukanaan samanlaisia oikeuksia ja velvollisuuksia kuin avioliitto.

-Aviopuoliso ei voi lähtökohtaisesti myydä yhteisenä kotina käytettyä kiinteistöä tai asuntoa ilman toisen puolison suostumusta.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]