Minilex - Lakipuhelin

Neutraali avioliittolaki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliittoa on kristillisen kulttuurin vaikutuksesta kautta aikojen Suomessa pidetty nimenomaan naisen ja miehen välisenä liittona tai tarkemmin sopimuksena. Suomalaisen yhteiskunnan tasa-arvoistuessa, modernisoituessa ja sivistyksen lisääntymisen myötä on kuitenkin vihdoin saatu muutos vanhaan avioliittolainsäädäntöömme, joka syrji samaa sukupuolta olevia pareja. Uusi sukupuolineutraali tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan 1.3.2017, ja se takaa samat oikeudet kaikille pareille sukupuolesta riippumatta. 

Sen lisäksi, että kaikilla pareilla on nykyään mahdollisuus solmia avioliitto, voivat rekisteröidyn parisuhteen osapuolet muuttaa parisuhteensa avioliitoksi tekemällä sitä koskevan yhteisen ilmoituksen Digi- ja väestötietovirastoon. Tällöin rekisteröity parisuhde jatkuu avioliittona siitä päivästä lähtien, jona virasto on saanut ilmoituksen. Rekisteröityä parisuhdetta ei ole pakko muuttaa avioliitoksi; tällöin rekisteröidyn parisuhteen oikeusvaikutukset jäävät voimaan. Sukupuolineutraalin avioliittolain voimaan tultua uusia rekisteröityjä parisuhteita ei enää voida solmia.

Merkittävä ero rekisteröidyn parisuhteen ja avioliiton välillä on se, että lainsäädäntömme mukaan muut kuin aviopuolisot eivät voi adoptoida yhdessä. Ennen tasa-arvoista avioliittolakia samaa sukupuolta olevien parien ei ollut mahdollista solmia avioliittoa, eikä näin ollen myöskään adoptoida yhdessä. Toinen merkittävä ero rekisteröidyn parisuhteen ja avioliiton välillä on se, että jälkimmäisessä puolisot voivat avioliittoon mennessään yhdessä päättää, että he ottavat yhteisen sukunimen; rekisteröidyssä parisuhteessa ei vastaavaa mahdollisuutta ole. Sukupuolineutraali avioliittolaki muuttaa avioliiton määritelmää, millä on vaikutusta myös samaa sukupuolta olevien avoparien oikeudelliseen asemaan esimerkiksi sosiaalietuuksien ja asiakasmaksujen osalta.

Avioliittoon vihkiminen toimitetaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Kaikki parit voivat saada siviilivihkimisen, mutta kirkollisen vihkimisen suhteen tilanne on toinen. Rekisteröityneet uskonnolliset yhteiskunnat saavat itse päättää, millaisia pareja ne vihkivät avioliittoon. 

Sukupuolineutraali avioliittolaki ei ole tärkeä muutos vanhaan vain edellä mainittujen oikeusvaikutusten takia, vaan myös siksi, että otimme yhteiskuntana taas yhden askeleen kohti päämäärää, jossa ketään ei syrjitä tai aseteta huonompaan asemaan sukupuolen tai sukupuolisen suuntautumisen takia. Kyse ei ole ainoastaan lainsäädännöstä, vaan erittäin tärkeästä asennemuutoksesta. Lisää tietoa nykyisestä avioliittolaistamme saat soittamalla lakipuhelimeen.

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]