Minilex - Lakipuhelin

Aviopuolison periminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolison periminen voi tapahtua suoraan lain perusteella tai testamentin nojalla. Puolison perimisestä on erotettava omaisuuden ositus, joka on tomitettava ensiksi kuolleen puolison jälkeen aina, jos pariskunnan välillä ei ole ollut avioehtoa. Osituksessa leskeksi jäänyt voi saada ensiksi kuolleen puolison avio-oikeuden alaista omaisuutta tasinkona itselleen. Varsinainen perinnönjako toimitetaan osituksen jälkeen. Leski voi tietyissä tilanteissa periä tässä jaossa puolisonsa omaisuutta osittain tai kokonaan.

Mikäli ensiksi kuolleelta puolisolta on jäänyt lapsia tai heidän jälkeläisiään, perivät he lain mukaan ensiksi kuolleen puolison kokonaan. Jos henkilö oli naimisissa eikä hänellä ole kyseisiä rintaperillisiä, perii eloon jäänyt puoliso aviopuolisonsa. Kuolleen puolison toissijaisilla perillisillä, eli mahdollisilla vanhemmilla ja sisaruksilla tai heidän lapsillaan, on oikeus saada omaisuutta vasta lesken kuolinpesästä. Toissijaisten perillisten oikeudesta huolimatta leski saa käyttää perimäänsä omaisuutta haluamallaan tavalla elinaikanaan.

Henkilö voi periä aviopuolisonsa myös testamentin perusteella. Jos naimisissa olevalla henkilöllä on lapsia, ei hän voi pätevästi testamentata koko omaisuuttaan aviopuolisolleen. Rintaperillisillä on aina oikeus niin sanottuun lakiosaan, joka on puolet heille muutoin tulevan perintöosan määrästä. Muut lakimääräiset perilliset, kuten vanhemmat ja siarukset, on mahdollista sivuuttaa testamentilla siten, että leski perii koko omaisuuden. 

Leskellä on oikeus pitää ensiksi kuolleen puolison jäämistöä jakamattomana hallussaan, vaikka menehtyneeltä puolisolta olisi jäänyt jälkeläisiä. On huomattava, että tämä oikeus ei tarkoita samaa kuin lesken perintöoikeus. Omaisuuden hallussapito eroaa perintöoikeudesta muun muassa siten, että leski ei saa määrätä omaisuudesta haluamallaan tavalla. Ensiksi kuolleen lapset voivat myös vaatia omaisuuden jakamista.

Aviopuolison perimiseen liittyvät säännöt voivat olla monimutkaisia. Kannattaa olla yhteydessä lakimiehiimme epäselvässä tapauksessa, jotta varmasti välttyy oikeudenmenetyksiltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]