Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja yksinhuoltajuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen huoltajina toimivat lähtökohtaisesti joko molemmat tai toinen vanhemmista. Vanhempien ollessa avioliitossa molemmista puolisoista tulee lapsen huoltajia. Avoliiton kohdalla lähtökohtana on äidin yksinhuoltajuus, mutta asiasta voidaan sopia tai päättää toisin. Esimerkiksi lapsen isä voi tunnustaa vanhemmuutensa ennen lapsen syntymää ja heti kun vanhemmuus on vahvistettu tulee myös tunnustajasta lapsen huoltaja. 

Äidistä tulee lapsen syntyessä automaattisesti lapsen huoltaja. Mikäli vanhemmat asuvat avoliitossa, molemmista vanhemmista ei tule avioliiton kaltaisesti huoltajia suoraan vaan he voivat sopia lapsen yhteishuoltajuudesta. Huoltajana vanhempi vastaa lapsen elinolosuhteista ja tasapainoisesta kehityksestä. Jos kumpikaan vanhemmista ei kykene lapsen huoltajaksi, yksi tai useampi muu henkilö voidaan määrätä lapsen huoltajaksi.

Yksinhuoltajana vanhemmalla on oikeus tehdä yksin päätökset lapsen henkilökohtaisista asioista, kuten asuinpaikasta, matkustamisesta, terveydenhoidosta ja koulutuksesta eikä hänen tarvitse pyytää toisen vanhemman mielipidettä. Vanhemmalla, joka ei ole lapsen huoltaja, ei ole oikeutta tehdä päätöksiä esimerkiksi lapsen asuinpaikkaan liittyen. 

Lapsen huoltajuus voi määräytyä tuomioistuimen päätöksen, avioliiton, vanhemmuuden tunnustamisen tai sopimuksen perusteella. Vanhempien välinen sopimus on ensisijainen, mutta jos vanhemmat eivät pääse sopuun, tuomioistuin tekee päätöksen. Avoliitossa olevat vanhemmat voivat sopia lapsen yhteis- tai yksinhuoltajuudesta ja muuttaa lapsen syntymän yhteydessä määrättyä huoltajuutta. Päätös vahvistetaan sosiaalilautakunnan päätöksellä.

Jotta avoliitossa isästä voi tulla lapsen huoltaja, isyyden vahvistaminen on huoltajuuden edellytyksenä. Isä on myös velvollinen osallistumaan lapsen elatukseen.

Avopareilla ei ole mahdollisuutta adoptoida yhdessä eikä toisen avopuolison lapsen adoptoiminen avoparin yhteiseksi lapseksi ole mahdollista. Ainoastaan avioparit voivat adoptoida yhdessä, joten avoliitossa olevan puolison on adoptiossa haettava adoptiota yksin.

Vanhempien yhteishuoltajuus nähdään ensisijaisesti lapsen edun mukaisena. Tällöin molemmat vanhemmat ovat mukana osallistumassa lasta koskevassa päätöksenteossa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]