Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto, ero ja vuokra-asunto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliiton päättyessä eroon yhdessä asuneiden puolisoiden asumisjärjestelyt voivat herättää kysymyksiä. Jos puolisot ovat asuneet vuokra-asunnossa, erotilanteessa vuokrasuhteen jatkaminen entisin ehdoin ei välttämättä onnistu. Avopuolisoiden yhteinen vuokra-asuminen on voitu järjestää eri tavoin. Paras ratkaisu jatkon kannalta eron jälkeen tietenkin on, jos puolisot ja mahdollinen ulkopuolinen vuokranantaja pääsevät sopimukseen vuokrasuhteesta. Ongelmia syntyy, jos puolisot eivät pääse sopimukseen ja toinen puoliso ei suostu vapaaehtoisesti lähtemään asunnosta. Mahdollista on myös, että kumpikaan puoliso ei halua tai pysty yksin jatkamaan vuokrasuhdetta eron jälkeen.

Avopuolisot voivat asua vuokralla siten, että vuokrasopimus on vain toisen puolison nimissä. Avopuolisolla on nimittäin oikeus muuttaa toisen puolison vuokraamaan asuntoon ilman, että hänen tarvitsee solmia vuokrasopimusta vuokranantajan kanssa. Avopuolisoilla voi olla myös erilliset vuokrasopimukset, yhteinen vuokrasopimus tai puoliso voi olla toisen puolison alivuokralainen. Näihin tilanteisiin sovelletaan normaaleja vuokrasuhdetta koskevia lain säännöksiä koskien esimerkiksi vuokrasopimuksen irtisanomista.

Lähtökohtaisesti voidaan katsoa, että erosta huolimatta kummalla tahansa puolisoista on oikeus jäädä yksin asumaan vuokra-asuntoon riippumatta siitä, onko vain toinen puoliso vuokrannut asunnon. Toinen avopuoliso ei voi erotilanteessa omatoimisesti päättää vuokrasuhdetta molempien osalta. Vuokranantajan oikeudet on kuitenkin myös otettava huomioon. Avopuolisot ovat yhdessä vastuussa vuokrasopimuksesta johtuvista velvoitteista riippumatta siitä, onko molemmilla vuokrasopimus vaiko vain toisella puolisolla. Avopuoliso, joka ei ole huoneistoa vuokrannut, vastaa toisen puolison muutettua huoneistosta edelleen vuokrasopimuksesta johtuvien velvollisuuksien täyttämisestä, niin kauan kuin hän asuu vuokra-asunnossa.

Asunnon vuokrannut saa myös ilman vuokranantajan lupaa siirtää vuokraoikeuden huoneistossa asuvalle puolisolleen, jollei vuokranantajalla ole perusteltua syytä vastustaa vuokraoikeuden siirtoa.

Viimeisenä keinona eron jälkeen asumisen järjestämiseksi voidaan kääntyä tuomioistuimen puoleen. Jos avopuolisot ovat vuokranneet huoneiston käytettäväksi heidän yhteisenä asuntonaan, tuomioistuin voi jonkun heistä sitä vaatiessa yhteisen asumisen päätyttyä määrätä huoneistoa eniten tarvitsevan jatkamaan vuokrasuhdetta sekä vapauttaa toisen vuokrasuhteesta taikka vapauttaa molemmat puolisot vuokrasuhteesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]