Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja yhteishuoltajuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos lapsen vanhemmat eivät lapsen syntyessä ole avioliitossa keskenään, vain äiti on lähtökohtaisesti lapsen huoltaja. Avioliitossa sen sijaan molemmat vanhemmat ovat automaattisesti lapsen huoltajia. Samoin jos avopuolisot menevät naimisiin, molemmista tulee lapsen huoltajia. Toisaalta, jos vanhemmuus on tunnustettu ennen lapsen syntymää tilanteessa, jossa vanhemmat eivät ole avioliitossa, tulee myös tunnustajasta lapsen huoltaja heti kun vanhemmuus on vahvistettu. 

Vanhemmat voivat myös sopia erikseen sopimuksella lapsen huollosta. Tällainen sopimus on tehtävä kirjallisesti ja vahvistettava sen kunnan sosiaalilautakunnassa, jossa lapsella on asuinpaikka. Vanhempien tekemä sopimus vahvistetaan, jos se ei ole selvästi lapsen edun vastainen. Sopimuksen vahvistamisen jälkeen yhteishuoltajuuden oikeusvaikutukset ovat samat avo- ja aviopareilla.

Jos avopuolisot eivät pääse sopimukseen lapsen huollosta esimerkiksi siksi, että he ovat eroamassa ja toinen puolisoista vaatii yksinhuoltajuutta, huoltoa koskeva asia ratkaistaan tuomioistuimessa. Huolto voidaan tuomioistuimen päätöksellä uskoa joko molemmille vanhemmille tai vain toiselle vanhemmista. Tuomioistuin tekee päätöksen lapsen edun mukaisesti ja ottaa tarvittaessa huomioon myös lapsen oman mielipiteen.

Lain mukaan lapsen yhteishuoltajat vastaavat yhdessä lapsen huoltoon kuuluvista tehtävistä ja tekevät yhdessä lasta koskevat päätökset. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lapsen asuinpaikkaa ei voi muuttaa ilman molempien huoltajien suostumusta. Kuitenkin siinä tapauksessa, että toinen huoltajista ei esimerkiksi matkan, sairauden tai muun syyn vuoksi voi osallistua lasta koskevan päätöksen tekemiseen ja ratkaisun viivästymisestä aiheutuisi haittaa, hänen suostumustaan ei tarvita. Jos asialla on huomattava merkitys lapsen tulevaisuuden kannalta, huoltajat kuitenkin voivat päättää siitä vain yhdessä, jollei lapsen etu ilmeisesti muuta vaadi.

Jos haluat tietää enemmän yhteishuoltajuuteen liittyvistä asioista, lakimiehemme voivat kertoa aiheesta lisää.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]