Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto Suomessa ulkomaalaisen kanssa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa avioliiton voi solmia Suomen kansalaiset ja ulkomaalaiset. Aviopuolison ulkomaalaisuus ei siis ole avioliiton este. Suomessa avioliiton voi solmia myös kaksi ulkomaalaista eikä edellytetä, että kummallakaan heistä olisi asuinpaikka Suomessa. Kun Suomen kansalainen solmii Suomessa avioliiton ulkomaalaisen kanssa, kannattaa etukäteen perehtyä avioliiton solmimiseen liittyviin edellytyksiin ja varautua tavanomaista laajempaan asiakirjojen hankkimiseen. Avioliiton solmiminen ulkomaan kansalaisen kanssa voi siis olla monimutkaisempaa, koska kaikki tiedot eivät välttämättä ole Suomen viranomaisten saatavilla.

Ennen avioliiton solmimista on aina tutkittava avioliiton esteet. Esteiden tutkimisen tarkoituksena on muun muassa selvittää, ettei kummallakaan puolisolla ole aiempaa voimassaolevaa avioliittoa ja etteivät puolisot ole keskenään lähisukulaisia. Kun toinen puolisoista on ulkomaalainen, tulee avioliiton esteiden tutkimista varten varata useita viikkoja aikaa. Ulkomaalaisen puolison kotimaasta tai Suomessa sijaitsevasta suurlähetystöstä tulee saada siviilisäätytodistus esteiden tutkimista varten. Koska eri valtioiden käytännöt ja käsittelyajat vaihtelevat huomattavasti, ei esteiden tutkimista kannata jättää viime hetkille. Siviilisäätytodistus voidaan joutua myös kääntämään ja laillistamaan. Siviilisäätytodistuksen laillistamista ei tarvita, mikäli puoliso on kotoisin Pohjoismaista tai Virosta tai, jos todistus on saatu Suomessa sijaitsevasta suurlähetystöstä tai konsulaatista. Jos ulkomaalainen on kuitenkin asunut jo pitkään Suomessa, voivat hänen tietonsa löytyä väestötietojärjestelmästä, jolloin hänen kotimaansa toimittamaa sukuselvitystä ei tarvita.

Jos avioliiton esteiden tutkinnassa todetaan, ettei avioesteitä ole, voidaan kihlakumppanit vihkiä avioliittoon joko siviilivihkimisessä tai kirkollisessa vihkimisessä. Puolisot voidaan vihkiä avioliittoon sen uskontokunnan kirkossa, johon toinen tai molemmat puolisot kuuluvat. Siviilivihkiminen voidaan toimittaa Digi- ja väestötietovirastossa.

Avioliiton solmimisen myötä ulkomaalaisella aviopuolisolla on oikeus oleskeluluvan saamiseen Suomessa. Avioliiton perusteella ei kuitenkaan voi saada Suomen kansalaisuutta.                                                                

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Suomen kansalainen voi solmia avioliiton Suomessa myös ulkomaalaisen kanssa.

-Avioliittoa ennen avioliiton esteet on tutkittava ja esteiden tutkinnalle on varattava tavallista pidempi aika, jos toinen puolisoista on ulkomaalainen.

-Puolisolla on oikeus saada oleskelulupa Suomeen avioliiton solmimisen myötä.

Varoitukset

-Avioliiton perusteella ei ole mahdollista saada Suomen kansalaisuutta.

-Avioliiton solmiminen ulkomaalaisen kanssa voi olla monimutkaisempaa, sillä avioliiton esteiden tutkintaa varten tarvitaan asiakirjoja tulevan puolison kotimaasta.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]