Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja testamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avopuolisot eivät peri toisiaan suoraan lain nojalla. Ainoa keino, miten avopuolisot voivat turvata toistensa oikeudet kuoleman varalta, on tehdä toistensa hyväksi testamentti. Testamentilla perittävä voi melko vapaasti määrätä omaisuudestaan. Testamentilla ei kuitenkaan ole mahdollista loukata rintaperillisten oikeutta lakiosaan. 

Avoleskellä ei ole oikeutta jäädä asumaan parin yhteisenä kotina olleeseen asuntoon, toisin kuin avioliitossa, jossa leski saa jakamattoman käyttöoikeuden asuntoon. Jos asunto on perittävän omistuksessa, on avolesken muutettava pois, sillä asunto kuuluu kokonaisuudessaan kuolinpesälle. Jos asunto puolestaan on avoparin yhteisomistuksessa, ei avolesken oikeus jäädä asuntoon siinäkään tilanteessa ole varmaa. Koska puolet asunnosta kuuluu silloin kuolinpesälle, voi asunnon myynti olla ainoa keino jakaa perintö, jolloin avoleski ei voi jäädä siihen asumaan. Testamentilla on mahdollista antaa hallintaoikeus yhteiseen asuntoon, mutta silloinkaan ei saa rajoittaa rintaperillisten oikeutta lakiosaan. 

Jos avopuoliso perii testamentin nojalla, on hänen maksettava siitä enemmän veroa, kuin jos avopari olisi ollut avioliitossa. Avoleski rinnastetaan verotuksessa vieraaseen henkilöön. Kuitenkin, jos avoparilla on yhteisiä lapsia tai he ovat aiemmin olleet naimisissa toistensa kanssa, rinnastetaan avoleski silloin aviopuolisoon, jolloin veroja jää maksettavaksi huomattavasti vähemmän. 

Kysy avopuolisoiden perintöoikeudesta apua lakipuhelimesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]