Minilex - Lakipuhelin

Avoliiton virallistaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitto tarkoittaa yhteisessä taloudessa asuvaa pariskuntaa, joka elää avioliiton kaltaisissa olosuhteissa olematta kuitenkaan naimisissa keskenään. Avoliittoon ei sen aikana sovelleta koskaan mitään erityisiä oikeussääntöjä, joita avioliittoon liittyy. Se ei myöskään synny erityisellä kihlaukseen verrattavissa olevalla virallistamisella.

Avoliittoja on kuitenkin kahden tyyppisiä. Ensimmäisen ryhmän muodostavat pariskunnat, jotka ovat asuneet yhteistaloudessa alle viisi vuotta eikä heillä ole ollut yhteistä lasta huollettavanaan. Toisen ryhmän muodostavat yli viisi vuotta kestäneet avoliitot, tai sellaiset lyhyemmät avoliitot, joissa pariskunnalla on yhteinen lapsi. Jälkimmäisen tyyppisiin liittoihin sovelletaan erityistä avoliiton purkamiseen liittyvää lakia.

Avoliiton kuuluminen erityislain soveltamisen piiriin ei edellytä mitään virallistamista. Kyseistä lakia sovelletaan siis automaattisesti riittävän pitkään kestäneisiin liittoihin tai sellaisiin suhteisiin, jossa pariskunnalla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa ollut lapsi. Avopari ei siis voi erityisillä tahdonilmaisuilla päättää, että heidän suhteensa kuuluu erityislain soveltamisen piiriin. Kyseistä lakia sovelletaan vain yhteistalouden purkamiseen, ja laki sisältää oikeusohjeita esimerkiksi omaisuuden erottelusta ja oikeudesta pesänjakajan pyytämiseen.

Halutessaan virallisluontoisen parisuhteen, avopuolisot voivat solmia avioliiton keskenään. Naimisiin meneminen johtaa muun muassa aviovarallisuusjärjestelmän soveltamiseen pariskunnan yhteistalouteen. Avoliiton ja avioliiton erot eivät kaikissa suhteissa ole merkittäviä. Myös avioliitto rakentuu avioliiton aikana omaisuuden ja velkojen erillisyydelle. Lakimieheltä voi tiedustella niistä vaikutuksista, joita avioliiton solmimisella voi olla aiemmin avoparina eläneiden henkilöiden yhteistalouteen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa