Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja ulosotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosotolla pyritään velkojen maksuun silloin, kun veloista ei muuten saataisi maksua. Lähes kaikki omaisuus on ulosmittauskelpoista, poikkeuksena kuitenkin tavanomainen koti-irtaimisto. Lähtökohtaisesti ensin ulosmitataan irtainta omaisuutta ja sen jälkeen kiinteistöjä, jos velkoja on vielä maksamatta. Avoliitossa puolison ulosotto ei periaatteessa vaikuta toisen puolison asemaan, koska vain velkaantuneen puolison omaisuus voidaan ulosmitata. Puolisot omistavat oman omaisuutensa eikä toisen puolison omaisuus voi vastata velkaantuneen, ulosotossa olevan puolison velasta pelkän avoliiton perusteella. Avoliitossa voi kuitenkin olla yhteisesti omistettua omaisuutta. Tästä voidaan ulosotossa olevan puolison osa ulosmitata tai tarpeen vaatiessa yhteinen omaisuus voidaan ulosmitata kokonaankin, mikä luonnollisesti voi vaikuttaa toisen puolison asemaan. Esimerkiksi kiinteistö voidaan ulosmitata kokonaan, jotta se saadaan myydyksi ja muutettua rahaksi. Ennen myyntiä tulee yhteisomistajalle tarjota tilaisuus lunastaa ulosotossa olevan puolison osuus itselleen. Jos yhteisesti omistettu kiinteistö myydään, toiselle puolisolle palautetaan tietenkin hänen osuutensa rahassa.

Ulosoton periaatteisiin kuuluu, että irtaimen omaisuuden hallinta luo omistajaolettaman. Jos toisen puolison ulosmittauskelpoista omaisuutta on ulosotossa olevan puolison hallussa, on mahdollista, että se ulosmitataan hallinnan perusteella. Estääkseen ulosmittauksen toisen puolison tulee luotettavasti todistaa, että omaisuus kuuluu hänelle. Jos taas puolisot ovat yhteistaloudessa asuvia parisuhteen eli avoliiton osapuolia, jotka ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi, sovelletaan avoliittoon avoliittolakia. Jos tämä laki soveltuu, katsotaan epäselvissä tilanteissa irtain omaisuus yhteisesti omistetuksi samansuuruisin osuuksin. Samoin yhteisesti omistettu omaisuus katsotaan omistetuksi samoin osuuksin, jos ei muuta näytetä. Tällä yhteisomistusolettamalla voi olla vaikutusta ulosotossa.​​ Avoliitto voi vaikuttaa myös velallisen ns. suojaosuuteen, joka tarkoittaa velalliselle palkan ulosmittauksessa vähintään jätettävää määrää. Eräissä tilanteissa avopuolison lapsen elatus otetaan huomioon suojaosuutta määritettäessä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]