- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Avioitumisesta seuraa useita tärkeitä oikeusvaikutuksia, joten avioliiton voi myös mieltää tavallaan juridisena sopimuksena. Avioliiton juridisista vaikutuksista säädetään useissa eri laissa, kuten avioliittolaissa, isyyslaissa sekä laissa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Tässä artikkelissa listataan olennaisimmat avioliiton oikeusvaikutukset.
Vanhemmuus
Jos lapsi syntyy avioliiton aikana, aviomies oletetaan lapsen isäksi. Tämän ns. isyysolettaman perusteella todettu isyys voidaan kumota vain laissa erikseen säädetyillä perusteella. Jos lapsen vanhemmat ovat avioliitossa lapsen syntyessä, kumpikin on automaattisesti myös lapsen huoltaja. Lisäksi vain aviopuolisot voivat adoptoida lapsen yhdessä.
Puolisoiden keskinäiset raha-asiat
Puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, eli osituksessa kumpikin puoliso saa puolet avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta. Puolisoilla on myös avioliiton aikana elatusvelvollisuus toisiaan kohtaan, ja joissain tapauksissa puoliso voidaan määrätä maksamaan elatusapua myös avioliiton jälkeen. Jos avioliitto purkautuu kuoleman johdosta, aviopuolisot myös perivät toisensa.
Verotus
Avioliitolla on myös vaikutusta puolisoiden verotukseen. Esimerkiksi perintö- ja lahjaverotuksessa aviopuoliso kuuluu ensimmäiseen veroluokkaan, joten veron määrä on pienempi.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.