Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakkeen yhteisomistus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakkeen ollessa useamman kuin yhden henkilön omistuksessa, omistus on yhteisomistusta. Yhteisesti omistetun asunto-osakkeen käytöstä, myymisestä ja hankkimisesta on päätettävä yhdessä ja yksimielisesti. Yhteisesti omistettuun asunto-osakkeeseen ja sen tuottoon kohdistuvat oikeudet ja velvollisuudet jakautuvat lähtökohtaisesti yhteisomistajien osuuksien mukaisesti. Myös aviopuolisoiden välinen omistus on yhteisomistusta.

Mikäli muuta ei ilmene, yhteisomistajien katsotaan omistavan saman suuruisen eli pääluvun mukaisen määräosuuden esineestä. Tämä tarkoittaa, että kaksi omistajaa omistavat asunto-osakkeen osakkeista kumpikin puolet ja neljä omistajaa omistavat jokainen neljäsosan, jollei muuta ilmene. Yhteisomistus on tällöin määräosaista. Yhteisomistus voi olla myös jakamatonta, kuten jakamattomassa kuolinpesässä. Pesän omaisuus kuuluu tällöin kaikille pesänosakkaille yhteisesti siihen asti, kunnes pesä jaetaan. 

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

Asunto-osakkeen yhteisomistajilla on oikeus toisia yhteisomistajia kuulematta määrätä omasta osuudestaan, luovuttaa se sekä käyttää asunto-osaketta hyväkseen tavalla, joka ei loukkaa toisten yhteisomistajien vastaavia oikeuksia. Koko asunto-osaketta koskevia oikeustoimia yhteisomistaja ei saa kuitenkaan lähtökohtaisesti tehdä ilman kaikkien omistajien lupaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa