Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto ja testamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliitossa puolisoilla on mahdollisuus vaikuttaa keskinäisiin perintöoikeuksiinsa testamentilla. Testamentti sisältää tekijänsä tahdonilmaisun siitä, kenelle tai keille hänen omaisuutensa tulee siirtää kuoleman jälkeen. Testamentilla voidaan toisin sanoen poiketa tietyissä tilanteissa lain mukaisesta perimysjärjestyksestä. Ilman testamenttia aviopuolisot perivät toisensa vain siinä tapauksessa, ettei heillä tai toisella heistä ole lapsia ja toissijaisten perillisten oikeudet on suljettu pois testamentilla. Toissijaisia perillisiä ovat esimerkiksi vanhemmat ja sisarukset. Lasten oikeus perintöön on mahdollista sulkea pois testamentilla ainoastaan hyvin poikkeavissa olosuhteissa, sillä lapset ovat rintaperillisinä oikeutettuja lakiosaan. Rintaperillisten yhteenlasketut lakiosat ovat aina vähintään puolet koko jäämistön arvosta. Jäämistön toisesta puolikkaasta on mahdollista määrätä testamentilla. Avioehtosopimuksella ei voida rajata aviopuolisoiden keskinäistä perintöoikeutta.  Sen sijaan avioliiton mukanaan tuoma perintöoikeus voidaan poistaa kokonaan tai sitä voidaan rajata testamentin avulla.  

Avioliitoissa yleinen testamenttimuoto on niin sanottu keskinäinen testamentti. Keskinäisellä testamentilla aviopuolisot voivat varmistaa eloonjääneen puolison hallinta- tai omistusoikeuden vainajan omaisuuteen. Hallintaoikeus tarkoittaa nimensä mukaisesti ainoastaan oikeutta hallita vainajan omaisuutta lesken loppuelämän ajan. Omistusoikeuden takaavan testamentin nojalla koko testamentattu omaisuus siirtyy lesken omistukseen. Testamenttiin on mahdollista ottaa myös näiden kahden oikeuden yhdistelmiä. Testamentilla annettu hallintaoikeus ei johda perintöverovelvollisuuteen.  

Testamentti on määrämuotoinen asiakirja, jonka on täytettävä tietyt vaatimukset ollakseen oikeudellisesti pätevä. Testamentin tekeminen edellyttää ensinnäkin, että testamentintekijä ymmärtää testamentin merkityksen eikä hänen arvostelukykynsä ole heikentynyt. Lisäksi testamentti tulee laatia kirjalliseen muotoon ja se on allekirjoitettava. Kahden esteettömän todistajan tulee olla samanaikaisesti läsnä ja todistaa testamentti allekirjoituksillaan oikeaksi. Heidän ei kuitenkaan tarvitse tietää testamentin tarkempaa sisältöä. Esteettömyysvaatimus tarkoittaa, etteivät todistajat saa olla esimerkiksi testamentintekijän lähisukulaisia tai läheisiä ystäviä. Poikkeuksellisesti niin sanottu hätätestamentti on mahdollista antaa myös suullisena.

Jos sinulla heräsi lisäkysymyksiä aiheeseen liittyen tai kaipaat apua esimerkiksi testamentin laatimisessa, ota yhteyttä lakimiehiimme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]