Minilex - Lakipuhelin

Miten ulkomailla vihkiminen onnistuu?

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Suomalainen nainen ja mies voivat solmia avioliiton myös ulkomailla. Tämä onkin yhä suositumpaa esim. lomamatkan yhteydessä. Edellytyksenä ulkomaillakin vihkimiselle on avioliiton esteiden tutkinta Suomessa ja siitä saatava todistus.

Vihkiminen voi periaatteessa tapahtua missä tahansa maassa ja paikassa. Tätä valinnanvapautta rajoittaa kuitenkin tuntuvasti se, kuinka vihkijöitä on saatavilla kussakin paikassa. Ulkomaillakaan vihkijänä ei nimittäin voi toimia kuka tahansa henkilö, vaan tähän toimeen on olemassa erikseen valtuutetut tahot. Kannattaa siis selvittää hyvissä ajoin, onko juuri vihkiparin haluamassa paikassa vihkimisoikeuden omaavaa henkilöä.

Suomen ulkomaanedustuston virkamies voi vihkiä asemamaassaan kihlakumppaneita, mikäli hän on saanut siihen ulkoasianministeriön luvan. Lisäksi henkilö, joka saa toimittaa suomalaisessa uskonnollisessa yhdyskunnassa kirkollisia vihkimisiä, voi saada hakemuksesta opetusministeriöltä luvan vihkiä vieraassa valtiossa. Ennen päätöstään opetusministeriö pyytää ulkoasiainministeriöltä lausunnon asiasta. Kummassakin tapauksessa edellytyksenä on, että ainakin toinen vihittävistä on Suomen kansalainen. Itse vihkiminen tapahtuu Suomen lain muotomääräyksiä noudattaen.

Vihkiminen voi tapahtua myös ulkomaan viranomaisen toimesta kyseisen maan lakeja noudattaen. Tällöin myös esteiden tutkinta tapahtuu saman maan lakien mukaan. Jotta näin solmittu avioliitto olisi pätevä Suomessa, se tulee erikseen rekisteröidä Suomessa.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »