Minilex - Lakipuhelin

Avioliiton elatusvelvollisuus ja avioero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolisoilla on elatusvelvollisuus avioliiton aikana. Tämä tarkoittaa, että kummankin puolison tulee kykynsä mukaan ottaa osaa perheen yhteiseen talouteen ja puolisoiden elatukseen. Elatusvelvollisuus kattaa sekä puolisoiden yhteisten että kummankin henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämisen.

Elatusvelvollisuus jatkuu lähtökohtaisesti koko avioliiton voimassaolon ajan. Jos henkilöt ovat edelleen avioliitossa, mutta asuvat esimerkiksi jo erillään, voidaan aviopuoliso velvoittaa suorittamaan elatusapua toiselle puolisolle elatusvelvollisuuden laiminlyönnin perusteella. Tämä tapahtuu joko tuomioistuimen päätöksellä tai sopimuksella, joka on vahvistettu sosiaalilautakunnassa. Elatusapua vahvistettaessa huomioidaan elatuksen tarve, elatusvelvollisen maksukyky ja muut vastaavat asiat. Sopimuksella vahvistettavassa elatusavussa sosiaalilautakunta arvioi, onko elatusavun suorittaminen sovitulla tapaa kohtuullista. Tuomioistuin harkitsee myös elatusavun kohtuullisuutta päätöstä tehdessään.  

Kun tilanne on edennyt siihen, että avioero on astunut voimaan, elatusapua voidaan myös tällöin tarvittaessa vahvistaa suoritettavaksi. Jos toisen puolison katsotaan tarvitsevan elatusapua, tuomioistuin voi velvoittaa puolison suorittamaan elatusapua sen mukaan kuin hänen maksukykynsä ja muut seikat nähden harkitaan kohtuulliseksi. Lähtökohtaisesti avioliiton jälkeen henkilöt vastaavat  kuitenkin omasta elatuksestaan. Jos elatusavun tarvetta ei ole tai elatusapua pyytävällä on mahdollisuus itse turvata oma elatuksensa tai se, jolta elatusapua vaaditaan, ei ole kykyä suorittaa elatusapua, ei sitä määrätä maksettavaksi.

Elatusapu avioeron jälkeen voidaan vahvistaa suoritettavaksi joko toistaiseksi tai määräajaksi siten, että sen maksaminen päättyy tietyn määräajan kuluttua. Kertaluontoinenkin suoritus on mahdollista elatusvelvollisen varallisuusolojen ja muiden olosuhteiden sitä puoltaessa.

Avioerotilanteessa on siis mahdollista saada elatusapua myös ennen varsinaista eroa tai jopa avioeron jälkeen. Avioeron jälkeen elatusavun suorittaminen on kuitenkin sinällään poikkeuksellista, koska molempien entisten puolisoiden tulisi lähtökohtaisesti vastata omasta elatuksestaan avioeron jälkeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]