Minilex - Lakipuhelin

Perusteettoman edun palautus avoliitossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Parisuhteessa elettäessä on mahdollista, että puolisot panostavat yhteiseen talouteen eri tavoilla. Voidaan esimerkiksi sopia, että toinen maksaa ruokalaskut toisen maksaessa asuntolainaa tai toinen jää kotiin toisen käydessä töissä. Ero- tai kuolemantapauksissa tällaiset järjestelyt voivat kuitenkin johtaa siihen, että jompikumpi saa perusteetonta etua toisen kustannuksella. Tämä on mahdollista etenkin avoliitoissa, sillä avoliiton purkautuessa ei tehdä omaisuuden ositusta. Ositus on mahdollista tehdä vain avioliitoissa. Avoliiton purkautuessa suoritetaan vain omaisuuden erottelu, mikä on eri asia kuin ositus avioeron yhteydessä. 

Laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta eli niin sanottu avoliittolaki tarjoaa joissain tapauksissa toiselle puolisolle mahdollisuuden saada hyvitystä yhteistalouden hyväksi annetusta panoksesta. Avoliittolakia kuitenkin sovelletaan vain, jos parisuhteen osapuolet ovat joko asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta, tai vaihtoehtoisesti heillä on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi.

Jos avoliittolaki ei sovellu ja toinen osapuoli on saanut perusteetonta etua, voidaan soveltaa oppia perusteettoman edun palautuksesta. Perusteettoman edun palautuksesta ei ole yhtenäistä lainsäädäntöä, vaan se perustuu pitkälti oikeuskäytäntöön.

Perusteettoman edun palautus voi tulla kyseeseen hyvin monenlaisissa tilanteissa. Täysin vieraiden ihmisten välillä edun perusteettomuus on yleensä selkeimmin havaittavissa esimerkiksi jos tilisiirto tehdään vahingossa väärän ihmisen tilille. Avoliitossa tilanne on kuitenkin erilainen, sillä etu ei synny samalla tavalla vahingossa, esimerkiksi jos toinen puoliso täysin tietoisesti remontoi toisen omistaman asunnon. Tällaisista toimista saatu etu on kuitenkin oikeuskäytännön mukaan mahdollista katsoa perusteettomaksi. Tällöin tuomioistuin voi määrätä puolison maksamaan toiselle korvausta.

Perusteettoman edun palautuksessa on otettava huomioon, että saatava voi myös vanhentua. Yleinen vanhentumisaika on kolme vuotta, mutta tähän on poikkeuksia. Vanhentumisaika alkaa perusteettoman edun palautuksessa kulua siitä, kun vaatimuksen esittäjä on saanut tietää tai hänen olisi pitänyt tietää edun palautuksen perustana olevasta tapahtumasta ja perusteettoman edun saajasta. Vanhentumisen voi kuitenkin katkaista monella tavalla, esimerkiksi muistuttamalla toista asiasta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]